SUA urmărește dezintegrarea CSI

Pe 23 iulie, președintele Vladimir Putin a ținut o videoconferință cu membrii Consiliului de Securitate al Rusiei care s-a centrat pe relațiile cu alte state membre ale CSI, în special cele ”apropiate”. „Astăzi vom vorbi despre dezvoltarea relațiilor noastre cu cei mai apropiați parteneri CSI”, a spus Putin.

A doua zi Putin a vorbit la telefon despre situația din Afganistan și despre pandemie cu președintele Uzbekistanului Shavkat Mirziyoyev și, de asemenea, cu președintele Kazahstanului Kassym-Jomart Tokayev, cu care a vorbit tot despre Afganistan și pe care l-a invitat la Forumul Economic de Est de la Vladivodstok în Septembrie.

Astăzi, 26 iulie, secretarul adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, Rașid Nurgaliev, a acordat un interviu cotidianului Российская газета sub titlul „США не оставляют попыток нарастить давление на страны СНГ / The United States does not abandon attempts to increase pressure on the CIS countries”.

Se pare că unele țări din CSI încearcă să „стимулирование дезинтеграционных процессов” stimulează procesele de dezintegrare separând Rusia de aliații ei. Toate acestea se datorează SUA.

США в координации с членами ЕС не оставляют попыток нарастить давление на страны СНГ с целью раз

Statele Unite, în coordonare cu membrii UE, continuă să încerce să crească presiunea asupra țărilor CSI pentru a rupe legăturile tradiționale cu Rusia

Rașid Nurgaliev

Strategia de securitate națională se concentrează pe consolidarea unei cooperări mai puternice cu statele membre ale CSI împreună cu Osetia de Sud și Abhazia (!) atât prin cooperare bilaterală cât și în cadrul asociațiilor de integrare precum UEEA, OTSC, OCS și a Uniunii Statale (între Rusia și Belarus). Obiectivul principal este construirea unui Parteneriat Euroasiatic.

Nurgaliev a declarat, de asemenea, că Rusia cooperează activ cu alte țări CSI pentru a ajuta la combaterea amenințărilor biologice și împotriva răspândirii bolilor infecțioase periculoase, inclusiv noul coronavirus. În ceea ce privește vaccinul Covid, Belarus și Kazahstan au stabilit linii de producție care utilizează tehnologii rusești, în timp ce Uzbekistan intenționează să înceapă producerea vaccinului în viitorul apropiat

Ieri (25 iulie), Comitetul Executiv al CSI a elaborat un document împreună cu experți din Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Rusia, Tadjikistan și Uzbekistan cu privire la o declarație comună a miniștrilor de externe ai CSI privind cooperarea în materie de securitate biologică.

Imixtiunea străină este puternică în Europa de Est, unde a fost planificată chiar o lovitură de stat împotriva Belarusului. Acum, odată cu retragerea forțelor de ocupație americane din Afganistan, s-a generat un nou tip de instabilitate. Se pare că hegemonul încearcă să-și crească influența în Asia Centrală prin creșterea cooperării cu țările vecine (Afganistanului), cum ar fi Uzbekistanul, unde a avut chiar și o bază militară între 2001 și 2005. Deși acest obiectiv este mai mult decât imposibil, este un pariu pe care un Washington disperat îl face și pe care Moscova (împreună cu aliații săi) îl tratează cu maximă seriozitate.