Pe 13 septembrie la Moscova a avut loc o întâlnire între președinții Putin și al-Assad, descrisă de presa din Siria drept un summit însă considerată o simplă întâlnire în mass-media rusă. Consider important de menționat acest aspect fiindcă dacă într-adevăr întâlnirea a fost ”neprogramată” înseamnă că au existat subiecte importante, potențial grave de discutat.
La întâlnirea celor doi s-au alăturat ulterior ministrul de externe al Siriei, Fayssal Mikdad și ministrul rus al apărării Sergei Șoigu. Un alt aspect important este că din partea rusă a venit Șoigu nu ministrul de externe Sergei Lavrov. E drept că tot pe 13 septembrie acesta a avut o întrevedere cu omologul său din San Marino și probabil timpul nu i-a permis dar mai probabil este că discuția dintre Putin și Assad avea nevoie de un reprezentant al forțelor armate.
Aspectul punctat de președintele Siriei s-a referit la existența pe teritoriul țării sale a unor forțe armate străine care nu facilitează procesul de refacere al societății și generează un efect negativ în munca de ”împăciuire” a facțiunilor interne siriene. Cel mai probabil Assad a venit cu cerința ca Rusia să ducă până la capăt procesul de eliberare a tuturor teritoriilor siriene. Putin a recunoscut prezența ilegală a respectivelor forțe și a adus în discuție și existența (încă) a unor zone controlate de grupări teroriste. O parte din aceste grupări nu sunt însă teroriste și pentru statele cu o prezență ilegală în Siria. Președintele rus a adăugat faptul că în prezent autoritățile de la Damasc au ajuns să controleze 90% din teritoriul țării ceea ce este îmbucurător având în vedere natura conflictului din anii anteriori.
Pe lista temelor discutate nu a lipsit pandemia. Rusia a început să acorde din timp sprijin aliatului său în această privință iar acum vaccinuri Sputnik V și Sputnik Light au fost deja transferate. În plan economic Moscova s-a angajat să ajute la refacerea economică și pentru revenirea refugiaților. Volumul comercial dintre cele două state a crescut de 3.5 ori în prima jumătate a acestui an comparativ cu anul precedent.
Assad a folosit această ocazie pentru a aduce mulțumiri atât statului rus cât și cetățenilor care au contribuit la eforturile umanitare. În mod deosebit a transmis mulțumiri ministrului de externe al Rusiei, Sergei Lavrov, pentru munca sa la nivel diplomatic prin care, în esență, a contribuit la apărarea suveranității și independenței Siriei.