Summitul între prieteni Putin – Xi

Discuția video-telefonică dintre președintele Vladimir Putin și președintele Xi Jinping s-a desfășurat pe 15 decembrie într-o atmosferă de prietenie. Întâlnirile celor doi sunt doar vârful unui ghețar mult mai mare ce cuprinde cooperări la nivel parlamentar, la nivelul guvernelor și a multor departamente specializate care merg până la agenții de informații și armată. Un mare număr de oameni din ambele țări sunt constant în legătură pentru dezvoltarea relației interstatale dar și pentru gestionarea unor răspunsuri comune la problemele mondiale.

Rusia s-a declarat, fără surprindere, alături de China în combaterea tendinței de politizare a evenimentelor sportive internaționale. Prin asta ei se referă desigur la opoziția față de acțiunile americanilor care au anunțat un boicot diplomatic al jocurilor olimpice din China din 2022, alături de alte câteva state anglofone. Pentru a pune evenimentul într-un context mai amplu doresc să reamintesc discuția telefonică dintre Putin și Macron de pe 14 decembrie, summitul Rusia – India de pe 6 decembrie și al doilea summit Putin-Biden. A mai existat și așa numitul summit pentru democrație care s-a dovedit un eșec. Xi Jinping a avut și el parte de evenimente diplomatice la nivel înalt inclusiv un summit cu Biden în noiembrie.

Rusia și China nu sunt nici pe departe rupte diplomatic de ”lume”. Ele joacă un rol activ și deosebit de important în Eurasia dar și în ce privește Africa și America de Sud. Vladimir Putin a precizat că cele două state cooperează activ pe scena internațională în cadrul unor organizații ca BRICS, OCS și Consiliul de Securitate al ONU. O privire chiar și superficială asupra activității corpurilor diplomatice ruse și chineze va arăta o muncă neîncetată.

Dacă până la un anumit moment se discuta despre o ”Chimerica” atunci când se vorbea despre parteneriatul dintre China și SUA acum putem vorbi cu lejeritate despre o ”Ruschina”. Această ”Ruschina” a înregistrat în perioada ianuarie – noiembrie 2021 o valoare a schimburilor comerciale de 123 miliarde de dolari, o creștere de 31% față de aceeași perioadă din anul trecut și un record pentru anii pre-2019. Următoare țintă stabilită pentru a se depăși este pragul de 200 de miliarde de dolari.

Dintre toate aspectele menționate unul mi se pare foarte important. S-a discutat despre o sinergie a două proiecte, Uniunea Economică Eurasiatică dominată de Rusia și proiectul Belt and Road inițiat de China. Acestea două acoperă aproape în întregime Asia + Europa și prin BRI există chiar și o ramură Africană. Procesul nu a fost anunțat acum ci se află deja în derulare, de exemplu în state ca Pakistan, Kazahstan, Iran dar și pe teritoriul rus unde investițiile în infrastructură contribuie la unificarea piețelor europene cu cele din Asia.