Tensiune în Balcani, Kosovo provoacă Serbia

Pe 20 septembrie forțele separatiste din Kosovo au început să impună plăcute de înmatriculare temporare și contra unei sume de 5 euro pentru toate mașinile cu plăcuțe sârbești care intrau în Kosovo. Acțiunea a atras la scurt timp o reacție atât din partea Serbiei cât și din partea minorității sârbe din zona de nord a regiunii Kosovo. Cei din urmă, câteva zeci de mii, au început blocarea străzilor și s-au confruntat cu forțele ”de ordine” trimise de Pristina. Belgrad a închis granița administrativă unde a și trimis soldați.

Poate părea exagerat ca un asemenea scandal să pornească de la niște plăcuțe însă aceste evenimente sunt doar o manifestare a unei răni mult mai adânci. Serbia nu recunoaște independența Kosova și prin urmare plăcuțele de înmatriculare folosite de aceștia nu sunt recunoscute în Serbia. Cei de la Pristina, capitala regiunii separatiste, au adoptat o măsură similară interzicând accesul mașinilor cu plăcuțe sârbești dacă acestea nu sunt acoperite cu plăcuțe temporare emise la graniță contra unei taxe.

De atunci au trecut 10 zile (30 septembrie) timp în care situația a fost detensionată teporar. Aparent o parte din forțele de poliție trimise de Pristina au fost înlocuite de soldați americani, canadieni și polonezi trimiși în cadrul misiunii KFOR. Primarii localităților majoritar sârbești din nordul regiunii Kosovo se temeau că prezența polițiștilor kosovari ar amenința siguranța locuitorilor. Rusia a atenționat, prin vocea purtătorului de cuvânt Maria Zaharova al ministerului de externe, că trebuie pusă presiune pe Pristina pentru a-și retrage forțele din nordul Kosovo și din Metohija. Uniunea Europeană s-a implicat în medierea unei înțelegeri între autorități care a dus inevitabil la un compromis din partea sârbilor, plăcuțele sunt înlocuite cu stickere. Problema rămâne.

Președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, a fost nevoit să-și amâne pentru o zi întâlnirile cu ambasadorii Rusiei și ai Chinei. Motivele amânării nu au fost precizate la momentul respectiv însă ulterior medicul său, Suzana Vasiljevic, a precizat că datorită stresului din ultimele zile a avut nevoie de o perioadă de refacere. Foarte multe detalii nu au fost transmise presei însă faptul că întâlnirile s-au desfășurat în cursul aceleiași zile suferind doar o amânare cauzată de starea de epuizare a lui Vučić ne indică faptul că triunghiul strategic Rusia – China – Serbia din Balcani este operațional. Pe teren sunt informații că rușii au trimis consilieri și specialiști pe probleme militare și de securitate.