Turcia se așteaptă la scăderi dramatice ale exporturilor

Nail Olpak este iderul unei organizații din Turcia, DEIK, ce promovează relațiile economice cu alte state, o diplomație economică după cum scrie și pe siteul oficial al lor.

În cadrul unei videoconferințe din 10 aprilie acesta a declarat că exporturile turciei ar putea să scadă cu 30 de procente în aprilie. Companiile se străduiesc în prezent să rămână pe linia de plutire în contextul unor realități sanitare, sociale și economice potrivnice.

Olpak a mai declarat că în primele două săptămâni pentru majoritatea companiilor problemele de sănătate erau foarte apăsătare, acum însă problemele economice încep să eclipseze dimensiunea sanitară a epidemiei. În Turcia este convingerea că această perioadă dificilă nu va trece peste câteva săptămâni ci este necesară adaptarea la noi realități economice, altfel ”vom avea o armată de milioane de șomeri, milioane fără venituri iar asta nu se poate gestiona”.

Deși organizația pe care el o conduce este axată pe exporturi și relații economice cu alte state, Olpak e de părere că menținerea dinamismului în piața domestică ar contribui la minimizarea pagubelor.

Turcia a avut o reacție considerată întârziată la epidemie iar zvonuri că nu se testează suficient ori nu se raportează numărul de infectări au început să circule pe internet. Desigur, modul de reacție al multor state este discutabil fiindcă o astfel de catastrofă nu are proceduri la nivel mondial deși, trebuie spus, OMS a transmis recomandări.