UEE, dezbateri pentru o strategie economică

În acest moment au loc dezbateri în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice pentru identificarea unei strategii economice pentru perioada până în 2025. Este vorba de un document cuprinzător și detaliat menit să clarifice interacțiunile economice și să generează perspectiva unui progres economic bazat pe dorința de întărire instituțională a uniunii.

Cu o săptămână în urmă vicepremierii statelor membre au reușit să armonizeze 318 aspecte însă 15 mecanisme de cooperare au rămas nearmonizate, acestea nu au fost menționate însă este vorba fără îndoială de aspectele importante. Deși întâlnește dificultăți este de așteptat ca documentul să fie adoptat până în vara acestui an.

Uniunea Economic Eurasiatică este în plin proces de dezvoltare însă principalele obstacole au rămas infrastructura și cooperarea instituțională. Problemele logistice sunt o frână serioasă pentru creșterea economică a multor regiuni. Știind asta China a reușit să-și întărească prezența în Asia Centrală prin proiectele BRI (Belt and Road) și prin împrumuturi.

Aspectele instituționale și diplomatice țin de raportul dintre statele membre. Dintre cele cinci țări Rusia are în mod clar poziția de forță din toate punctele de vedere. Economic și politic UEE este preponderent o organizație centrată pe Rusia iar interacțiunile dintre celelalte state se realizează cumva tot prin Rusia care și ocupă de altfel un rol central și cumva de delimitare/conectare din punct de vedere geografic. Dintre statele care nu au făcut parte din URSS și cu dorința exprimată de a se alătura UEE se află Serbia și Iran, cel din urmă având potențialul să fie cu adevărat o contrapondere a influenței rusești în uniune.