Uniunea Europeană se mobilizează?

  • UE a anunțat închiderea granițelor timp de o lună pentru călătoriile internațioanale
  • Sunt necesare măsuri economice pentru a menține economia funcțională
  • Finanțarea cercetării pentru un vaccin

Se spunea despre Uniunea Europeană că este viitorul, numai împreună suntem puternici și numai împreună putem gestiona pericolele care ne pândesc. Înțelegeți unde vreau să ajung, virusul acesta, lipsit de ideologie și cultură, lipsit de conștiința propriei sale existențe, a reușit să îngenuncheze cumva întreg mirajul dezvoltat în jurul ideii de Uniune Europeană cu valorile, idealurile și aroganța noastră renumită în lume.

Eu mă consider un federalist și tocmai din acest motiv sunt dezamăgit de modul în care a reacționat birocrația europeană exact atunci când putea să arate că este ceea ce trebuie fie. A fost complet lipsită de reacții pentru o lungă perioadă de timp, în mod deosebit în cazul Italiei.

Ce simt în acest moment este că niciunul din liderii regionali/naționali nu mai ascultă cu adevărat cuvintele ce vin de la Bruxelles. Fiecare stat membru își adoptă propriile măsuri, inchide granițele cu vecinii, interzice exporturile de medicamente iar unii acceptă chiar și ajutorul Chinei. Uniunea Europeană însă a stat tăcută până acum când propune măsuri economice, sperând probabil să cumpere, din nou, loialitatea statelor membre.

Din punctul meu de vedere Ursula ar trebui să demisioneze însă din păcate sistemul suprastatal european nu este încă o democrație iar Președintele Comisiei Europene nu răspunde în fața poporului, fie el un popor european abstract, fără coeziune culturală și economică.