Uniunea Statală progresează și Zapad 2021 a început

Pe 9 septembrie președinții Vladimir Putin și Alexandr Lukașenko s-au întâlnit la Moscova pentru a discuta depre procesul de unificare, acea Uniune Statală planificată încă din 1999. În linii mari, și cu ”ajutor” din vest, procesul a fost puternic accelerat iar acum în locul obiectivelor generale s-a căzut de acord asupra unor ”programe ale uniunii” în număr de 28.

Acestea acoperă o gamă vastă de activități și domenii, printre cele mai importante fiind unificarea monetară și fiscală. Aceasta cuprinde totul de la un sistem de taxare integrat, o unică politică monetară, sisteme de plăți integrate (cu certitudine și MIR), etc. Întreaga plajă a serviciilor sociale urmează și aceasta să cunoască un proces de unificare astfel încât cetățeni fie din Belarus fie din Rusia să beneficieze de aceleași oportunități.

Problema siguranței statului este un alt program deosebit de important iar cei doi au discutat despre crearea unui singur spațiu de apărare ”single defense space”. Asta va duce inevitabil la o (re)integrare a forțelor armate și de securitate ale Rusiei și Belarusului. În această sferă trebuie precizat că exercițiile militare Zapad 2021 au început și se desfășoară pe teritoriile ambelor state. La acestea participă aproape 200.000 de oameni pe 14 centre de antrenament plus în Marea Baltică.

Puteți citi aici un transcrip al conferinței de preză (engleză)