Vizita lui Nguyen Xuan Phuc la Moscova

Președintele vietnamez Nguyen Xuan Phuc a efectuat o vizită de stat la Moscova pe 30 noiembrie unde s-a întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin și cu alți înalți oficiali ruși. Rusia și Vietnam au un parteneriat strategic cuprinzător bazat pe decenii de legături tradiționale strânse.

Discuția lor prietenoasă a trecut prin toate domeniile principale de cooperare: politică, comerț, economie, știință și tehnologie, industria de apărare, probleme regionale și contacte interpersonale. Vietnamul este, de asemenea, una dintre țările cheie ASEAN care lucrează pentru a stabili legături puternice între Rusia și regiune.

sursa: TASS

Pe de altă parte Rusia, în calitate de lider al Uniunii Economice Eurasiatice, a lucrat la un acord de liber schimb între uniune și Vietnam în 2015. Acest lucru a făcut ca țara asiatică să fie prima din lume care a semnat un astfel de acord cu UEEA. În ceea ce privește relațiile comerciale, Putin a subliniat că indiferent de situația pandemică din 2020 și 2021, a fost observată o creștere de 15% și 16% (primele 9 luni ale anului 2021).

Cei doi lideri au semnat o “declarație comună privind viziunea parteneriatului strategic cuprinzător dintre Vietnam și Rusia până în 2030”, precum și o serie de documente privind diverse probleme de importanță economică, culturală și strategică. Aș dori să subliniez trei aspecte specifice.

Cooperarea regională, internațională și în domeniul apărării

La 1 decembrie au început exercițiile navale Rusia – ASEAN cu sprijinul Indoneziei. Mai multe despre acest lucru puteți citi aici: Primul exercițiu naval Rusia – ASEAN.

Principalul punct fierbinte pentru unele state membre ASEAN, inclusiv Vietnamul, este problema Mării Chinei de Sud, care implică și China. După cum știm din remarcile lui Putin, precum și ale lui Xi, nu există dorință de acțiune militară din partea Beijingului. Situația trebuie rezolvată în mod pașnic, așa au convenit toate părțile implicate în această situație.

Rolul Rusiei este totuși foarte important în această regiune a globului și este bine să vedem că au găsit parteneri de încredere cu care să creeze o regiune stabilă. Cele două părți, așa cum implică parteneriatul lor strategic, fac în mod recurent schimb de opinii cu privire la aspecte de importanță atât regională cât și internațională.

Parteneriat Energetic

În ceea ce privește cooperarea lor în domeniul energiei s-a remarcat în mass-media Vietnameză că cei doi lideri au convenit să continue menținerea și extinderea funcționării companiilor vietnameze de petrol și gaze din Rusia și a companiilor rusești de petrol și gaze din platoul continental din Vietnam.

Cu toate că reprezintă doar un segment al cooperării economice globale, energia este crucială pentru continuarea dezvoltării Vietnamului. În afară de gazul natural lichefiat și energia regenerabilă cele două țări au, de asemenea, un parteneriat nuclear. Moscova ajută Hanoi să construiască primul său centru de cercetare în domeniul științei și tehnologiei nucleare.

În ceea ce privește parteneriatul nuclear, Memorandumul de înțelegere a fost semnat în Mai 2019, în timp ce acordul interguvernamental dintre Rusia și Vietnam a fost convenit în noiembrie 2011. În ultimii 10 ani s-au adoptat deja numeroase măsuri practice în acest cadru.

Departamentul Cultural

Unul dintre domeniile în care Rusia va fi din ce în ce mai activă este cel cultural. Puterea Eurasiatică se pregătește să joace o carte soft power cu cea mai mare parte a lumii iar Vietnamul este cu siguranță unul dintre partenerii lor. Deși diplomația culturală nu merge neapărat în ambele sensuri mă aștept să văd o abordare diferită față de Moscova.