Xi Jinping a vorbit despre strategia de viitor a Chinei

  • În cadrul unei video-conferințe organizate în cadrul Dialogurilor APEC-CEO, Xi Jinping a declarat că țara sa este pregătită să îmbrățișeze o strategie de dezvoltare bazată pe inovare (革新 / géxīn) și deschidere.
  • În contextul în care anumite state au ales protecționismul, China își reiterează hotărârea de a colabora cu orice regiune, stat sau companie.
  • Xi Jinping a anunțat că regiunea Asia-Pacific este o prieritate pentru Beijing și că statul chinez va continua să promoveze cooperarea economică regională pentru îmbunătățirea condițiilor de viață.

Etapa actuală în care se află China se poate rezuma prin expresia ”consolidare ( 巩固 / gǒnggù ) flexibilă”. Până în urmă cu câțiva ani o pondere considerabilă a dezvoltării economice era bazată pe exporturi însă reajustarea a început să fie din ce în ce mai vizibilă.

PIB-ul a crescut până a devenit primul din lume (PPP) în 2019 iar clasa de mijloc în China însumează peste 400 de milioane de oameni în acest moment, aproape cât întreaga populație a Uniunii Europene.

China își va continua fără îndoială creșterea și în câțiva ani va deveni un renumit centru de cercetare și inovare. Piata internă imensă și în dezvoltare îi va permite să sprijine investițiile în cercetare fiindcă oferă garanția unui acces sigur pentru valorificarea invențiilor. Ca exemplu este locul fruntaș în construirea infrastructurii 5G și cercetarea activă în dezvoltarea următorului standard 6G.