Fascismul Liberal de Jonah Goldberg

Fascismul Liberal de Jonah Goldberg

Titlul vine ca o surpriză pentru mulți, sunt convins, chiar și eu am fost intrigat și tocmai această nedumerire m-a convins să cumpăr cartea. Cartea aceasta este o recomandare pentru pasionații de (istorie-)politică, ca pe o alternativă a teoriei politice scolastice și oficiale a Statelor Unite. Punctul central este stânga reprezentată de Partidul Democrat însă, mai aproape de prezent, și de ecologiști. Există elemente fasciste în politica prezentului? Și dacă da, e bine sau rău?

m_fascismul_liberalDeși Mussolini este părintele fascismului italian,  fascismul în sine are rădăcinile în SUA, UK, în Revoluția Franceză și în socialismul internațional. Legătura fascismului cu stânga (prin socialism și comunism) nu este o idee nouă, ea a fost dezbătută de mai mulți scriitori însă, datorită lipsei unui consens asupra definiției fascismului, acest termen a ajuns să se aplice oricărui element ”indezirabil”. Goldberg este de părere că fascismul a început să fie asociat cu tabăra de dreapta a politicii ca urmare a propagandei sovietice, că la origini atât în Italia cât și în Germania sprijinul dinspre și pentru capitaliști a fost mai mult o căsnicie din interes iar clasa de mijloc era masa de manevră, după ce anterior cei săraci și defavorizați au contribuit la ajungerea la putere. Autorul prezintă o serie de exemple de măsuri socialiste luate în cele două state. Aceasta este desigur o prezentare simplistă și întreaga istorie tumultoasă a secolului XX trebuie studiată din mai multe surse și din mai multe perspective.

Cartea se adresează exclusiv climatului politic american și prin urmare, după discuția istorică asupra fascismului european, încep paralelele cu politica de la Washington, Woodrow Wilson fiind primul în ordine cronologică. Munca depusă de Goldberg pentru această lucrare este impresionantă, autorul reconstruind legăturile dintre intelectualii americani, ”oamenii de acțiune” și politicieni, luând în calcul orice, de la influențe în tinerețe și până la poziționări în vremea adultă, în cadrul intituțiilor statului.

Estetica fascismului european nu a fost îmbrățișată în SUA, prin urmare filosofia ”acțiunii” a îmbrăcat haine mai comode și mai puțin răzbunătoare, deși la fel de eficiente, aproape, fiindcă mulți din SUA interbelică priveau cu jind la dezvoltările fulgerătoare din Italia lui Mussolini. Problema, cosnideră autorul, este că omul dorește construirea utopiilor, iar utopia liberalilor (ca și cea a fasciștilor) este construită pe pragmatism, eliminând astfel dezbateri ideologice și astfel eliminând competitorii. Anti-semitismul nazist nu se regăsește în fascismul american, cu certitudine însă într-o altă serie de probleme asemănările există, motivul ține de climatul cultural și istoric unde a fost incubată mișcarea politică.

Hollywood-ul nu este dat la o parte fiindcă rolul pe care îl joacă a fost și este unul esențial pentru propaganda politică iar în SUA aceasta este acum poate mai răspândită ca în oricare alt stat Occidental. Interesant și cazul lui Hillary Clinton pe care Goldberg îl abordează cu maximă seriozitate. Vă recomand așadar să citiți cartea Fascismul Liberal de Jonah Goldberg, o găsiți de la editura Polirom în limba română.

Jonah Goldberg este un jurnalist conservator american-evreu, redactor (senior editor) la National Review și colaborator pentru o lungă listă de publicații americane.

When fascism comes to America, it will not be in brown and black shirts. It will not be with jack-boots. It will be Nike sneakers and Smiley shirts … Germany lost the Second World War. Fascism won it. Believe me, my friend

– George Carlin

This Post Has One Comment

Comments are closed.

Close Menu