You are currently viewing Festivalul de Film FAJR 39 – un mesaj patriotic și un mesaj social

Festivalul de Film FAJR 39 – un mesaj patriotic și un mesaj social

Pentru mine a fost și cred că va rămâne în continuare discutabilă practica de premiere a lucrărilor culturale. Exista desigur multe motive pentru a face asta, sprijinul financiar, recunoașterea și publicitatea sunt cele principale. Rămân însă cu un sentiment că nu ai cum sa premiezi si vorbind din punct de vedere istoric nu ai cum sa premiezi “corect” … Asta face premiul in sine să cântărească pe moment, în cadrul unei conjuncturi.


Cel mai mare eveniment cinematografic al Iranulului este festivalul Fajr și se ține anual (fara pauză) din 1982. In 2015 s-a decis ruperea festivalului in doua, o competiție locală care se desfășoară în februarie și competiția internațională care se ține în aprilie.

Recent s-a încheiat Festivalul (Național) de Film Fajr 39 iar câștigătorii au fost anunțați în cadrul unui amplu și cumva auster (datorat împrejurărilor pandemice) spectacol. Directorul festivalului este محمدمهدی طباطبایی‌نژاد (Said Mohamad Mehdi Tabatabai Nejad) și a hotărât desfășurarea online a votului pentru cel mai bun film în viziunea publicului. La acest vot au participat cei înregistrați cu bilete în sistemul SAMFA și care au urmărit anterior filmele nominalizate.

În total au fost selectate 16 filme iraniene pentru participarea la competiție, acum însă vom arunca o privire peste câștigătorii celui mai bun film și a celui mai bun film în alegerea publicului.


Cel mai bun film – alegerea juriului

یدو فیلمی به کارگردانی مهدی جعفری، نویسندگی مهین عباس‌زاده و مهدی جعفری و تهیه‌کنندگی محمدرضا مصباح محصول سال ۱۳۹۹ کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان است

”Iado” spune povestea unei familii care refuză să evacueze localitatea în vremea de început a războiului cu Iraq. La realizarea acestui film istoric/patriotic au contribuit Institutul pentru Dezvoltarea Intelectuală a Copiilor și Adolescenților și Fundația Cinematografică Farabi. Regizorul este Mehdi Jafari.

Cel mai bun film – alegerea publicului

ابلق فیلمی به کارگردانی نرگس آبیار محصول سال ۱۳۹۹ است

Ablagh este un film până acum unicat în cinematografia iraniană, o critică socială realizată la limita cenzurii. Regizorul Narghes Abiar aduce în discuție condiția femeilor din mediile sărace și defavorizate în contextul unei lumi dominate de bărbați și potențial plină de obstacole și dificultăți.


De ce este importantă alegerea acestor filme? Revenind la ce am spus în introducere privitor la premii și competiții culturale, juriul a făcut o alegere într-o anumită direcție și au desemnat câștigătoare o producție istorică și cu mesaj patriotic. Nu este de mirare fiindcă organizatorul festivalului este până la urmă Ministerul Culturii și al Îndrumării Islamice, un minister care își prezintă și rolul nu numai domeniul de activitate în denumire. Acest aspect nu este însă unul rău și nu este condamnabil.

Publicul însă a ales un film cu o temă substanțial diferită. E vorba de rolul femeii în societatea iraniană și în mod special în contextul unor împrejurări care nu permit femeilor să se ”realizeze”.

Această situație, din punctul meu de vedere, arată că publicul iranian, cel puțin segmentul consumator de cultură, este pregătit pentru schimbare iar elitele care conduc au numai de câștigat dacă îi vor da ascultare.