Filmul ”1911, anul Revoluției” de Jackie Chan

Filmul ”1911, anul Revoluției” de Jackie Chan

În 2011 Jackie Chan a regizat (și a jucat în) un film care abordează momentele definitorii ale anului 1911 în istoria Chinei, acesta este anul revoluției. 辛亥革命 (xīnhài gémìng) este un film istoric și poate mai mult de atât, un film ”centenar” ceea ce înseamnă că, după cum vom vedea mai departe, scopul i-a dat forma.


Contextul istoric

Pentru China, secolul 19 a fost o perioadă destul de lungă de conștientizare a unei constante deprecieri statale. E vorba de o uriașă stagnare tehnologică și militară, o capacitate substanțial diminuată a puterii de gestionare a relațiilor internaționale și un nivel crescut de instabilitate socială. Toate acestea au continuat desigur și în secolul 20.

Voci care cereau schimbare și modernizare și care promovau îmbrățisarea științelor occidentale au existat, cum a existat pentru o perioadă și dorința din partea aparatului imperial de a vedea implementarea unor reforme. Atmosfera aceasta de ”revigorare” a fost însă brutal spulberată spre finalul secolului 19 iar asta urma să contribuie foarte mult la ce s-a întâmplat în 1911.

Revoluția Xinhai (sau Revoluția din 1911 / 辛亥革命 Xīnhài gémìng) a fost și un sfârșit dar a fost și un început. Din punctul meu de vedere seamănă cu o poartă care se deschide după ce anterior s-a încercat spargerea lacătelor, ce urmează însă după trecerea prin poartă este însă tot parte din aceeași luptă. Manciurienii au respins într-un final reformele iar asta a generat o tensiune în societate care s-a tradus printr-o nevoie mai mare de schimbare, mult mai mare, care nu se mai referea strict la tehnologie, de data acceasta se doreau schimbări sociale, abolirea monarhiei și fondarea republicii.


Filmul

Aproape unanim, cel puțin în presa occidentală, filmul a stârnit 3 tipuri de reacții.

  1. Este un film de propagandă
  2. Nu pare să existe coeziune și este greu de urmărit firul cronologic
  3. Imaginea este excepțională

Filmul a fost realizat în tandem de Jackie Chan (成龙) și Zhang Li (张黎). 成龙 este un artist internațional iar această producție a marcat al 100-lea său film. 张黎 este un experimentat regizor de seriale însă nu la fel de prolific comparativ cu 成龙 deși cei doi sunt de aceeași vârstă.

Este un film de propagandă

Aceasta este în esență o non problemă. Spun asta nu fiindcă e un film chinezesc pe care îl recomand ci fiindcă e un film istoric, realizat în contextul unei aniversări, care abordează o tema importantă în fondarea mitologică a Chinei moderne. Cu foarte mici excepții un film istoric realizat cu menirea de ”glorificare” a unui eveniment va conține elemente de propagandă. Adaug și faptul că nu e vorba de Partidul Comunist al Chinei în film fiindcă acesta a apărut la un deceniu după evenimentele redate.

Nu are coeziune cronologică

Dacă prima problemă sesizată de presa occidentală pornește de la lipsa de familiaritate cu un alt tip de propagandă decât cel la care asistăm în mod uzual, ideea lipsei de continuitate a evenimentelor are mai multe cauze.

Este adevărat că personajele nu sunt suficient dezvoltate iar privitorul este transportat dintr-un eveniment în altul cu puține repere de care să se agațe. Prima dată când am văzut acest film, cu mulți ani în urmă, am rămas puțin nedumerit. La vremea respectivă nu știam nimic despre ce a însemnat anul 1911, știam doar că s-a proclamat republica și a început un război civil ulterior.

Filmul în sine nu este însă greu de urmărit, necesită doar un minim efort de atenție. Ideea că personajele nu sunt suficient dezvoltate cred că este din cauza necunoașterii istoriei Chinei și a faptului că poate să prezinte o dificultate de familiarizare din cauza limbii.

Unele scene par să nu se lege între ele. Am găsit două cauze pentru acest fapt. Este în primul rând o decizie tehnică de a tăia din durata filmului. El are 125 de minute, varianta din SUA are puțin peste 90 de minute, în realitate s-a tăiat foarte mult pentru a se ajunge la două ore. 张黎 este în pare parte un regizor de seriale, la asta adăugăm complexitatea subiectului și nevoia de a concentra totul în două ore. Dacă s-ar fi permis lungirea spre 3 ore sunt convins că era mai mult spațiu atât pentru conectarea scenelor cât și pentru dezvoltarea personajelor.

Imaginea este excepțională

Decorurile, costumația și filmarea au generat cuvinte de laudă până și din partea celor mai aspri critici ai filmului. Subiectul abordat și modul în care regizorii au ales să redea desfășurarea evenimentelor pot prezenta dificultăți însă 辛亥革命 oferă fără îndoială delectare vizuală.


Puteți vedea filmul integral și cu subtitrare în engleză mai jos.

Close Menu