Hossein Amir-Abdollahian, nou ministru de externe al Iranului

Hossein Amir-Abdollahian, nou ministru de externe al Iranului

Parlamentul iranian a votat ieri componența noului guvern și toți, exceptându-l pe ministrul educației un anume Hossein Baghgoli, au primit undă verde să-și înceapă activitatea. Ca fapt divers, raportându-ne la numărul de voturi împotrivă, al doilea ministru a fost cel al tineretului și sporturilor, pe nume Seyyed Hamid Sajjadi. Presa iraniană vorbește despre faptul că Baghgoli este înrudit cu soția președintelui Raeisi și putem interpreta votul Majlisului ca pe un mesaj îndreptat către președinte.

Echipa economică a lui Raeisi e descrisă ca fiind orientată spre industria centralizată de stat și e mai puțin pregătită în aspectele pieței libere și ale globalizării. Cu excepția ramurilor ce țin de produsele de consum civil, toate intreprinderile majore sunt deținute de statul iranian.

În mod special îmi doresc să vorbesc despre noul ministru de externe al Iranului, حسین امیرعبداللهیان‎ (Hossein Amir-Abdollahian). Acesta este un diplomat cu experiență mai ales în relațiile diplomatice cu țările arabe și africane, în legătură cu care a fost ministru adjunct pentru 3 ani. Avem așadar o continuitate în zona de politică externă a țării însă cum își va exercita atribuțiile rămâne de văzut.

S-a născut în 1964 în Damghan și s-a îndreptat spre zona diplomatică din 1991 când a absolvit studiile universitare la facultatea pentru relații externe. A urmat un master în 1996 la facultatea de drept și științe politice ale Universității din Teheran după care și un doctorat în relații internaționale la aceeași universitate.

Ca priorități s-a vorbit despre o politică externă realizată pe alte principii decât cele ale negocierilor nucleare. În mod sigur țara va rămâne în sistemul eurasiatic (Hossein a fost felicitat de omologul său rus) însă nu știu în ce măsură țara își va continua cooperarea europeană în condițiile actuale.

Informații suplimentare

https://www.titrebartar.com/fa/news/170775/secretary-of-state-of-the-new-government

بیوگرافی حسین امیرعبداللهیان وزیر خارجه پیشنهادی آیت الله رئیسی

ماموریت مهم امیرعبداللهیان در راس دستگاه دیپلماسی

https://iranintl.com/en/iran/iran-parliament-gives-vote-confidence-all-one-raisi-minister

Close Menu