You are currently viewing Atac terorist în Kazahstan: Tokaiev cere ajutorul Rusiei

Atac terorist în Kazahstan: Tokaiev cere ajutorul Rusiei

Kazahstan, la fel ca Olanda, a început anul nou cu proteste însă cei asupra cărora au fost asmuțiți câinii polițiști în Amsterdam nu protestau pentru aceleași lucruri ca cei întâmpinați cu gaze lacrimogene în Alma-Ata. În momentul în care scriu acest material majoritatea surselor de informare din Kazahstan au devenit inaccesibile prin internet însă presa rusă acoperă foarte bine cursul evenimentelor.

Din ce se pare revolta populației a fost aprinsă de o dublare a prețurilor la gaze printr-o măsură a guvernului de a nu mai plafona prețul la energie. O astfel de tranziție spre o piață liberă mai ales când creșterile așteptate se știau mari era mai bine să se realizeze într-o măsură progresivă. Nu este suprinzător că într-o perioadă în care pe întreg globul spiritele se agită cu o ușurință din ce în ce mai mare o pătură importantă a populației a răbufnit.

În seara de 4 ianuarie grupuri de oameni au început să se adune în orașele Zhanaozen și Aktau din oblastul Mangistau. Cu timpul valuri de protestatari au început să apară și în alte orașe ca de exemplu Alma-Ata. Președintele Tokaiev a declarat stare de urgență pentru zonele vizate de perturbări grave iar poliția a acționat cu gaze lacrimogene în Alma-Ata. În mediul virtual au început să apară clipuri video și fotografii cu grupuri de protestatari distrugând instituții publice și sedii de presă dar și atacând forțele militare care pentru moment nu ripostează. 

În a doua parte a zilei de 5 ianuarie au început manevre ale forțelor de securitate pentru confruntarea grupurilor agresive. Președintele Tokaiev a catalogat situația drept un atac terorist și a cerut ajutor militar Rusiei prin intermediul organizației OTSC. La scurt timp grupuri de soldați și ofițeri antitero au început să fie văzute pe străzile din Alma-Ata (Almati), locul unde cu o seară înainte s-a aruncat cu grenade lacrimogene. Tokaiev a mai declarat că aceste grupuri de teroriști au fost antrenate în străinătate însă nu a oferit detalii.