You are currently viewing Întâlnire Lavrov (Rusia) – Borrell (UE)

Întâlnire Lavrov (Rusia) – Borrell (UE)

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov și Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, s-au întâlnit la Moscova în 5 februarie. În cadrul discuției cele două părți au evidențiat principalele probleme cu care se confruntă în dezvoltarea relațiilor diplomatice.

Pe 7 ianuarie nu au fost încă publicate informații pe site-ul oficial al lui Borrell. Site-ul Ministerului de Externe al Rusiei (link) a publicat o transcriere a conferinței de presă care conține doar răspunsurile lui Lavrov.

Conferința de presă putem urmări aici:

Relațiile economice UE-Rusia se dezvoltă indiferent de sancțiuni sau obstacole politice. Lavrov a declarat că Rusia este dispusă să dezvolte o relație pragmatică și constructivă cu UE.

O deteriorare suplimentară a relațiilor dintre cele două state ar putea însemna dezastru, sunt încrezător că lucrurile se vor schimba în bine pe termen mediu. Borrell reușește să facă o reprezentare în mare măsură proastă, părea în mare parte incoerent, nepregătit și fără mesaje clare și puternice de dat.

Atitudinile recente cu privire la Nord Stream 2 par să indice că cel puțin un segment al elitelor europene este dispus să încerce o repornire a relațiilor Rusia – UE. Problema este că, în ansamblu, conducerea Europeană nu are voința și puterea de a adopta o politică externă independentă și care să nu fie legată de capriciile și interesele Washingtonului.