Întâlnirea irano-irakiană și relația cu saudiții

Întâlnirea irano-irakiană și relația cu saudiții

Duminică 12 septebrie, președintele Iranului, Ibrahim Raeisi i-a fost gazdă premierului irakian Mustafa al-Kadhimi și a delegației sale politico-economice. Se pun bazele unei creșteri substanțiale a colaborării dintre cele două state fiindcă a fost discutată dema eliminării vizelor, finalizarea unui proiect feroviar și stimularea comerțului.

În ciuda dorințelor dușmanilor, nivelul relațiilor Irano-Irakiene va crește pe zi ce trece.

Ebrahim Raeisi

În cadrul aceleiași vizite oficialul irakian s-a întâlnit și cu vice-președintele iranian, Mohammad Mokhber. Iran este dispus să ajute la reconstrucția Irakului fiindcă dispune de ingineri și companii puternice în acest domeniu. Calea ferată menționată anterior este Khoramșar și Basra și face parte dintr-un coridor de cale ferată care va lega China de Marea Mediterană. În paralel s-a discutat și despre o autostradă între Mashad (în nord-estul Iranului) și Karbala și Najad aflate la sud de Bagdad. Până la aceste inițiative însă președintele Iranian a readus în discuție chestiunea datoriilor irakiene fiindcă Iranul este un furnizor de electricitate și gaze naturale iar Irakul a stat cam prost cu plățile în ultima vreme.

Pe lânga aspectele bilaterale și de cooperare în domeniul infrastructurii, al-Kadhimi a venit și cu mesajul de reabilitare a relațiilor dintre Iran și Arabia Saudită. În cadrul conferinței de la Bagdad din august nu s-a reușit stabilirea unei comunicări între reprezentanții Iranului și al Arabiei Saudite. Conferința în sine a fost un eșec dacă ne raportăm la ce propunea, să fie un punct de pornire pentru pace și cooperare în regiune. Nici Israel, nici Palestina, nici Siria nu au fost reprezentate.

Irakul poate să fie un teritoriu neutru pe care reprezentanții Iranieni și Sauduți să-și exprime pozițiile, având în vedere că niciunul dintre miniștrii lor de externe nu vor să pășească (încă) pe pământul celuilalt stat. Ce nu poate Irakul să fie este un stat cu puterea de a ajuta cele două state aflate în dificultate să depășească dificultățile. Pentru asta este nevoie de o altă țară, Franța a încercat ceva (și încearcă) în regiune însă China prevăd să aibă o influență mai mare.

Close Menu