Iran urmărește irigarea deșertului cu apă din Golful Persic

Iran urmărește irigarea deșertului cu apă din Golful Persic

În Iran predomină ca formă de relief munții iar în termeni geologici o parte din regiune poartă numele de ”Platoul Iranian”, a nu se confunda cu platoul de Nowruz care conține o serie întreagă de delicatese. Iranienii au prin urmare, putem spune, o fire de munteni, aspect important în istoria lor.

Problema este că Iran are puține regiuni cu capacități mari de producție agricolă și multe regiuni aride și semi-aride.

După cum vedeți din imaginea din satelit de pe Yandex Maps, nu este foarte mult verde. Doar regiunea din nord situată în jurul Mării Caspice se bucură de un climat mai plăcut, în rest e destul de greu să susții o agricultură modernă.

Avem așadar dificultăți oferite de formele de relief dar și de climat care au rezultat în problema apei potabile în Iran. Recent a fost luată hotărârea de a construi două canale care să transporte apă din Golful Persic în zonele centrale și de est ale Iranului. Întregul proiect s-a estimat că va costa 1800 de miliarde de Yuani (232 miliarde Euro) și va asigura locuri de muncă pentru 70.000 de oameni.

Vreau să menționez cu această ocazie de un proiect mai vechi adus în discuție de ruși prin care se dorea construirea unui canal navigabil în Iran între Marea Caspică și Golful Persic. Acesta ar urma să ducă la acces oceanic direct pentru state ca Azerbaidjan, Kazahstan și Turkmenistan dar și să ofere acces direct pentru ruși în Oceanul Indian.

Actualul proiect nu își propune să fie un canal navigabil însă poate să fie un punct de pornire. Au avut loc dezbateri în privința eficienței proiectului fiindcă apa din zona Golfului Persic este evident salină iar utilizarea ei în agricultură este limitată.

În analizarea acestui plan trebuie să luăm în calcul următoarele aspecte:

  • Există zone industriale care în prezent se confruntă cu problema lipsei de apă iar apa astfel transportată din Golful Persic se va dovedi suficientă.
  • Chiar și sărată, apa ar putea să genereze schimbări de climă în zonele adiacente canalelor care să încurajeze precipitațiile
  • Se pot dezvolta culturi de plante rezistente la asemenea condiții.

Experimente cu plante comestibile care cresc în apă sărată au fost realizate de multă vreme iar consumul lor nu este ceva ”exotic”. Aceste plante fie pentru uz în industrii fie pentru consum cresc deja în Iran iar irigarea zonelor semiaride cu apă sărată ar putea deschide posibilități pentru creșterea pe scară largă a acestora în zone anterior considerate moarte economic.


Am pomenit de Nowruz în introducere, nu degeaba. Președintele Rouhani a avut un discurs public cu ocazia anului nou persan (sâmbătă, 20 martie). Iranienii întră în 1400 (potrivit calendarului lor) iar președintele lor a declarat că războiul economic se încheie, puteți citi întregul discurs aici.

Close Menu