În februarie 1919 începe în Afganistan epoca modernă prin venirea la conducere a lui Amanullah Khan. Total diferit de predecesorul său, acesta inițiază în doar câteva luni Războiul Afgan de Independență împotriva Regatului Unit. Conflictul, cunoscut și ca al treilea război anglo-afgan, a durat până în august. Din acel moment țara și-a dobândit posibilitatea de a interacționa direct în planurile diplomatic și economic cu celelalte state.

Trebuie să ținem cont de contextul istoric, în acel moment primul război mondial se desfășura în Europa. Puterile Centrale au căutat să atragă Afganistanul în conflict de partea lor și astfel să se deschidă un front și în Asia Centrală. Afganii au refuzat însă și s-au folosit de situație pentru a se rupe de sub influența englezilor. Pentru circa 4 decenii această influență s-a manifestat prin coruperea liderilor afgani și interzicerea oricărei forme de interacțiune exterioară pentru aceștia.
Era de așteptat ca în rândul populației dar și a unei părți din elite să apară nemulțumiri iar intervenția Regatului Unit în Primul Război Mondial a fost ocazia așteptată. Amanullah s-a dovedit un lider orientat și spre exterior dar și spre popor. El a pus bazele unei forțe aeriene cu ajutorul unor avioane donate de Uniunea Sovietică iar în 1928 a făcut o serie de căltorii prin Africa și Europa unde a fost întâmpinat de liderii din Egipt, Italia, Franța, Marea Britanie, Germania, Polonia și în final URSS.
Pe plan intern reformele sale au avut mai multe etape. Potrivit lui Zalmai Hotak cea mai importantă a fost între 1919 și 1923 când principalele reforme administrative necesare noii etape a statului au fost adoptate. La nivel economic au fost inițiate lucrări de infrastructură, rețele de drumuri și linii ferate și linii de telefonie iar industria națională a fost sprijinită prin importul de mașinării din Germania, interzicerea anumitor importuri și negocierea unor contracte pentru export.
În zona culturală au fost deschise școli și s-au fondat ziare (deținute de stat), ulterior chiar și o stație de radio. O sală de cinema și o biblioteca națională au fost ridicate în Kabul alături de o sală de teatru în Paghman. Aparent poporul era dornic de modernizare și se implica activ în acțiunile guvernului, inclusiv femeile. Ceva s-a întâmplat însă. În 1924 izbucnește revolta Khost îndreptată împotriva eforturilor de occidentalizare și ale reformelor. A fost înăbușită în ianuarie 1925.
Călătoria europeană a lui Amanullah a oferit ocazia ideală opoziției din țară să se regrupeze și să pornească în final un marș spre Kabul. Anumite triburi se opuneau planurilor de modernizare și aparent situația femeilor (care începeau să cunoască mai multe drepturi) a stat considerabil la baza unei revolte a tribului paștrun Shinwari. Pentru a stinge acest pericol Amanullah a folosit aviația creată cu sprijinul sovieticilor și de fapt a apelat chiar la piloți sovietici pentru a ataca pozițiile rebelilor. Lucru acesta a dus la o explozie a revoltelor fiindcă folosirea unor ”infideli” pentru a subjuga musulmani aparent nu a fost pe placul multora.

Amanullah a abdicat pe 14 ianuarie 1929 și a fost urmat pentru 3 zile de fratele său care a abdicat și el în favoarea/sub presiunea lui Habibullah Kalakani care a preluat conducerea pentru aproape un an. Kalakani s-a născut în nordul Kabulului și era de etnie tadjică. A luptat în timpul războiului de independență de partea armatei lui Amanullah iar în cadrul revoltei Khost a fost decorat pentru eforturile sale în eliminarea insurgenților. Se spune însă că la un anumit moment, nu se știe de ce, a dezertat și a fugit în India ocupată unde a fost arestat pentru 11 luni de britanici. După asta, timp de 3 ani, se alătură unei găști de bandiți.
Fiindcă a condus pentru o perioadă atât de scurtă nu au rămas multe mărturii ale activității sale. Ce pot spune cu certitudine este că nu a fost recunoscut de niciun alt stat drept conducător al Afganistanului. Spre finalul anului, în decembrie, I-a venit sfârșitul la mâna lui Mohammed Nadir Shah, un apropiat al fostului rege, general încă din timpul războiului de independență și fost ambasador la Paris și ministru de război. După eliminarea lui Kalakani, Nadir Shah s-a proclamat rege și a refuzat revenirea în țară a lui Amanullah. Unii istorici chiar vorbesc despre un posibil sprijin acordat de Nadir Shah insurgenților, special ca după să revină cu o armată și să elibereze țara, păstrând-o pentru el.

Anumite reforme au continuat. Noi proiecte de infrastructură au fost începute iar Universitatea din Kabul s-a deschis în 1932. Alte acțiuni, în special cele din sfera administrativă, au retractat anumite reforme, instaurându-se în esență un fel de oligarhie regală.
Domnia lui a ajuns la final pe 8 noiembrie 1933 când a fost împușcat de Abdul Khaliq Hazara în timpul unei ceremonii școlare. Khaliq Hazara făcea parte din grupul oarecum extins al loialiștilor lui Amanullah.
Avem așadar câteva mari trădări. Amanullah a fost trădat atât de generalul său Nadir Shah cât și de unul dintre luptătorii apreciați, Kalakani. Kalakani a fost trădat, poate, de unul din susținătorii săi din umbră, Nadir Shah în vreme ce acesta și-a trădat și foștii tovarăși care, deveniți ”loialiștii lui Amanullah”, au început să i se opună activ.
Modernizarea s-a dovedit ceva greu de implementat. Deși multe segmente ale populației doreau reformele, în istoria Afganistanului (ca în orice alt loc) era de multe ori suficientă o mână de oameni cu abordări tradiționaliste pentru a îngreuna progresul sau chiar pentru a îl duce la stagnare.
În articolul următor vom descoperi lunga domnie a lui Mohammed Zahir Shah, vom vedea schimbările pe care le-a suferit dea lungul timpului și apariția comuniștilor.
Informații suplimentare:
https://waissi.wordpress.com/2011/12/21/zahir-tanin-statement-at-ataturk-symposium/ – Cooperarea dintre regele Amanullah și Kemal Atatürk
https://www.academia.edu/8326219/Modernization_Amanullah_Khan_and_Mustafa_Kemal_Ataturk_A_comparative_review_of_Modernization_process – Modernization under Amanullah Khan and Mustafa Kemal Ataturk de Ejaz Ahmad Malikzada
http://users.csc.calpoly.edu/~dekhtyar/468-Spring2008/labs/lab4/26464.xml – Reforms of Amanullah Khan and civil war: Reign of King Amanullah / Tajik Rule, January-October 1929.
https://military.wikia.org/wiki/Reforms_of_Am%C4%81null%C4%81h_Kh%C4%81n_and_civil_war – Reforms of Amānullāh Khān and civil war
https://www.ijsr.net/archive/v9i1/ART20203987.pdf – Political, Economic and Cultural Reforms under Amanullah Khan’s Sovereignty de Zalmai Hotak
http://www.andrewgrantham.co.uk/afghanistan/king-amanullah-crossing-the-polish-soviet-border/ – King Amanullah crossing the Polish-Soviet border
https://en.wikipedia.org/wiki/Habibull%C4%81h_Kalak%C4%81ni
https://en.wikipedia.org/wiki/Mohammed_Nadir_Shah
https://en.wikipedia.org/wiki/Amanullah_Khan
[email-subscribers-form id="1"]