Filmul ”Complicele” | Rusia | 2022

Lansat în 2022, Подельники | Complicele, este filmul de debut al regizorului de documentare Evgheni Grigorev. Acțiunea este plasată într-o localitate îndepărtată și aparent încremenită în timp, era sovietic/pre-sovietică. Totul se desfășoară într-o perioadă comprimată, în aceeași iarnă. Vremea, friguroasă, cu ninsori și zăpadă, contribuie la senzația de izolare de restul lumii.

Există trei ”ruperi” de realitate care reprezintă baza stării generale din film. Prima este cea referitoare la estetică, apariția unui telefon mobil este cumva șocantă fiindcă nu există nicio altă dovadă de tehnologie în afară de electricitate și iluminat. Este într-un fel o cădere în timp.

A doua ”rupere” este cea a locației, a izolării fizice a satului. La această senzație contribuie, după cum am spus anterior, vremea. În plus, singurul mijloc de transport în și din localitate este un autobuz vechi al cărui șofer a fost arătat chiar adormind la volan, prin urmare nu este ceva pe care te poți baza.

A treia ”rupere” este legată de obiceiuri, de tradiție. Conform regulilor din taiga, aparent, cineva care se bucură de mare putere și autoritate poate să și ucidă ca răspuns la o jignire. Polițistul local este cumva observator al acestor obiceiuri și nu alege să perturbe lucrurile nici când vin colegi din exterior pentru a investiga două crime.

Povestea începe în felul următor. Un sportiv pe nume Piotr (jucat de Iuri Borisov) alege să revină în satul natal pentru a deveni profesor de sport. Vine împreună cu soția lui, Nastia (Elizabeta Iankovskaia). Nu au parte de o primire prea călduroasă și chiar în prima seară are loc o crimă.

Vitia (Pavel Derevianko) este cumva ”șeful” în localitate. Fost pușcăriaș, descurcăreț, bun la bătaie, inteligent și dispus să ia riscuri. Este obișnuit să ia ce își dorește și nu se oprește până nu primește ce vrea. Acesta îl omoară pe un alt sătean însă vinovat cade doar complicele. Ce urmează este dezvoltarea dorinței de răzbunare a fiului celui ucis, Ilia (jucat de Iaroslav Mogilnikov). Lui i se va alătura și Piotr însă în cele din urmă răzbunarea se va desfășura într-un mod neplanificat.

Film integral