Superadânc – Rusia, 2020

Tradus ”Superdeep” în presa de limbă engleză, Кольская сверхглубокая (Gura de foraj de la Kola) este un film de groază din 2020 regizat de Arseni Siuhin (Арсений Сюхин). Pentru a înțelege originile subiectului abordat este nevoie să săpăm adânc în istoria sovietică, până în 1970, când s-au pus bazele unui inedit experiment științific.

Давид Губерман, om de știință geolog sovietic/rus, a primit în 1970 sarcina de a săpa cât se poate de mult în pământ… în esență. Cel mai bun loc a fost considerat Kola, în nord-vestul Rusiei la graniță cu Norvegia. Acolo stratul de sedimente este aproape inexistent iar rocile expuse la suprafață sunt vechi de 3 miliarde de ani. După aproape două decenii de muncă s-a ajuns l-a cea mai mare adâncime, record până în zilele de azi, 12.262 de metri.

Toată această muncă a generat nenumărate povești, unele dintre acestea se regăsesc și în cazul craterului de caz Darvaza din Turkmenistan. Cel din urmă este poreclit ”poarta către Iad” însă nu este decât o groapă de 30 de metri adâncime care arde mocnit. Despre forajul din Kola s-au legat povești misterioase că cercetătorii ar fi înregistrat sunete ciudate și voci la acele adâncimi.

Filmul dezvoltă miturile urbane generate de proiect iar asemănarea cu realitatea se oprește la nume. În film tunelul este traversat cu un lift, în realitate acesta avea diametrul tipic unei forări de țiței. Anna Fedorova este un epidemiolog renumit al URSS-ului, jucată de Милена Радулович (Milena Radulovici)