You are currently viewing Limba chineză prin filmul 智取威虎山

Limba chineză prin filmul 智取威虎山

智取威虎山 este numele unui film pe care l-am recomandat pe 10 iulie, în românește l-am tradus prin ”Cucerirea Muntelui Tigru”. Pentru cei care sunteți începători în limba chineză dar ați trecut deja prin mai multe caractere veți observa prezența lui 山 (shān = munte). Pentru celelalte am făcut un tabel:

智取zhì qǔA fi mai inteligent în acțiune
wēiPutere, prestigiu
智取威zhì qǔ wēiA cuceri prin strategie, prin înțelepciune
Tigru
sursa Baidu.com

威 este format pe baza radicalului 女 (nǚ). Îl regăsim și în cuvinte ca 威灵 (wēi línɡ) care se poate traduce prin prestigiu și ca sinonim găsim 威望 (wēi wàng).

Cuvântul pentru tigru este, mai exact, 老虎 (lǎo hǔ). Probabil observați că primul caracter, 老, este cel pentru ”bătrân” pe care îl găsim și în cuvinte ca 老师 (lǎoshī) profesor.

Mai jos vă prezint un tabel tematic dezvoltat în jurul artei cinematografice și a subiectului din film

电影diànyǐngfilm
战争zhànzhēngrăzboi
战争电影zhànzhēng diànyǐngfilm de război
电影导演diànyǐng dǎoyǎnregizor de film
演员yǎnyuánactor
中国内战zhōngguó nèizhànrăzboiul civil al Chinei (1927-1937)
解放战争jiěfàng zhànzhēngrăzboiul de eliberare al Chinei (1945-1949)
士兵shìbīngsoldat
土匪tǔfěibandit
饥饿jī èfoamete
冬天dōng tiāniarnă
sursa Baidu.com

Acest diànyǐng (film) este un zhànzhēng diànyǐng (film de război). 这个/ zhè ge (acest) 战争电影 (zhànzhēng diànyǐng) se petrece în timpul 解放战争 (jiěfàng zhànzhēng = războiul de eliberare al Chinei). 解放战争 (jiěfàng zhànzhēng) a fost între 1945 și 1949, după războiul cu Japonia așadar, între Partidul Comunist și Kuomintang. Un grup de 士兵 (shìbīng) ai 人民解放军 (rén mín jiě fànɡ jūn = Armata Eliberării Poporului) și 战斗 (zhàn dòu = se luptă) cu 土匪 (tǔfěi) pentru controlul asupra 虎山 (Muntelui Tigru). E o perioadă cu multă sărăcie și 饥饿 (jī è) și mai rău, este și 冬天 (dōng tiān).