Publicat în 22.02.2021 / categoria: Limba ChinezăVocabular chineză

Ne mâncăm cu toții fructele

Ne mâncăm cu toții fructele

Bună prieteni, acum ne vom uita peste câteva cuvinte pentru fructe în chineză alături de câteva propoziții scurte.

水果 – shuǐguǒ – fruct

苹果

Píngguǒ
măr

梨子

Lízi
pară

桃子

Táozi
piersică

杏子

Xìngzi
caisă

香蕉

Xiāngjiāo
banană

草莓

Cǎoméi
căpșună

西瓜

Xīguā
pepene

梅子

Méizi
prună

果树

Guǒshù
pom fructifer

Caracterul (guǒ )înseamnă fruct și este compus din radicalul () care înseamnă lemn/copac la care s-a adăugat (tián) care înseamnă teren agricol.

Fiindcă am vorbit despre copaci, cel mai des se folosește caracterul (shù) care în combinație cu alte caractere formează diferite alte cuvinte referitoare la copaci, de exemplu 桃树 (táoshù) care înseamnă piersic sau cum am scris și în tabel, 果树.

O altă caracteristică interesantă este folosirea lui 子 (zi) care înseamnă copil / sămânță / ceva mic. 桃树 produce 桃子 (táozi).

înseamnă iarbă iar este tradus prin căpșună. După cum vede în partea de sus, ambele caractere au radicalul folosit pentru a introduce sensul de iarbă / buruieni în combinații cu alte elemente într-un caracter. Spre deosebire de 果树, 草莓 nu este copac, seamănă mai mult cu o buruiana poate.

Exemple

我喜欢水果。我和儿子吃苹果。夏天我们喜欢西瓜。梨和桃子很甜。爷爷用葡萄酿酒。我们用桔子做果汁。 

Wǒ xǐhuān shuǐguǒ. Wǒ hé érzi chī píngguǒ. Xiàtiān wǒmen xǐhuān xīguā. Lí hé táozi hěn tián. Yéyé yòng pútáo niàngjiǔ. Wǒmen yòng júzi zuò guǒzhī.

Mie îmi plac fructele. Eu și fiul (meu) mâncăm fructe. Vara nouă ne place pepenele. Perele și piersicle sunt foarte dulci. Bunicul face vin din struguri. Noi facem suc cu portocale (din portocale facem suc, facem suc de portocale).


Ca bonus, o expresie chinezească:

自食其果

Zìshíqíguǒ
Culegi ce ai semănat

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close Menu