Publicat în 06.04.2021 / categoria: Exemple din literaturăLimba Persană

Occidentoza (1) / persana prin texte

Occidentoza (1) / persana prin texte

În acest material ne vom uita peste un fragment din cartea غرب‌زدگی‎ (Gharbzadeghi) ”Occidentoză” scrisă de Jalal Al-Ahmad și publicată clandestin în 1962. Scopul meu acum nu este să vorbesc despre carte, asta o voi face în viitor în altă rubrică însă am să fac anumite precizări pentru a se înțelege contextul. Înainte de a continua e bine de știut că nu Al-Ahmad a dezvoltat termenul, responsabil pentru asta este filosoful iranian Ahmad Fardid.

Așa cum am scris într-un material anterior (aici) Jalal Al-Ahmad este unul din cei mai mari scriitori iranieni contemporani. El este cunoscut pentru proza scurtă, jurnalele de călătorie dar și activitatea sa în cadrul partidului Tudeh și în cadrul mișcării socialiste/comuniste iraniene. Cartea ”Occidentoză” și subiectul de la baza acesteia s-au format treptat în mintea lui și putem spune că este principala lui operă de non-ficțiune.

În linii mari în carte este vorba despre relațiile dintre statele puternice și bogate și cele sărace și slabe. Oglindește într-un fel ideile de libertate și de egalitate și se opune asupririi statelor mai mici sau bogate în resurse. După cum am spus însă nu intenționez în acest moment să fac o analiză a textului.

Înainte vă ofer o versiune tradusă a textului iar după asta am separat fragmentul în mai multe elemente pe care le puteți parcurge alături de traduceri mai mult sau mai puțin ”cuvânt cu cuvânt”:

Occidentoza are două poluri, sau două extreme. Un pol este Occidentul care cuprinde întreaga Europa, Rusia Sovietică, toată America de Nord, statele dezvoltate și industrializate care pot să folosească mașinile pentru a transforma materiile prime în forme mai complexe care se pot vinde astfel în piețe drept bunuri.

Aceste materii prime nu sunt numai minereul de fier, petrolul, bumbaacul și guma tragacanth, acestea sunt și mituri, dogme, muzica și cuvinte înalte.

Celălalt pol cuprinde Asia, Africa sau statele înapoiate, în dezvoltare ori statele neindustrializate care connsumă produsele occidentale.


این غرب‌زدگی دو سر دارد. یکی غرب و دیگر ما که غرب‌زده‌ایم. ما یعنی گوشه‌ای از شرق

Această occidentoză are două capete. Un occident și ceilalți, noi care ne-am occidentalizat. Noi adică cei din colțul estic.

غرب‌زدگی este format din două părți, în primul rând avem غرب‌ care înseamnă Vest/Occident și زدگی care este cuvânt pentru abraziune/aversiune, atenție, cuvântul e similar cu cel pentru viață. زدگی este și înrudit cu ideea de boală, pestilență.


به جای غرب، بگذاریم در حدودی تمام اروپا و روسیه‌ی شوروی و تمام آمریکای شمالی؛ یا بگذاریم ممالک مترقّی، یا ممالک رشد کرده، یا ممالک صنعتی، یا همه‌ی ممالکی که قادرند به کمک ماشین، موّاد خام را به صورت پیچیده‌ترین در آورند و هم‌چون کالایی به بازار عرضه کنند و این موّاد خام، فقط سنگ آهن نیست، یا نفت، یا روده، یا پنبه و کتیرا

Spre locul Vestului să luăm în întregime Europa și Rusia Sovietică și toată America de Nord. Ori putem lua state evoluate, ori state dezvoltate, ori state industriale, ori toate statele care spre ajutor mașina, materialul prim/brut spre versiunile cele mai complicate au adus și asemenea lucrurilor spre magazin oferă și acest material brut, doar piatră fier (minereu de fier) nu este, ori petrol, ori măruntaie, ori bumbac și gumă de tragacanth (E413).


اساطیر هم هست، اصول عقاید هم هست، موسیقی هم هست، عوالم عُلوی هم هست

(ci) sunt și mituri, sunt și dogme (credințe), e și muzica, sunt și cuvinte înalte.


و به جای ما که جزوی از قطب دیگریم، بگذاریم آسیا و افریقا، یا بگذاریم ممالک عقب مانده، یا ممالک در حال رشد، یا ممالک غیر صنعتی، یا مجموعه‌ی ممالکی که مصرف کننده‌ی آن مصنوعات غرب ساخته‌اند

Iar noi facem parte dintr-un alt pol, care cuprinde Asia și Africa, ori cuprinde statele sub-dezvoltate (înapoiate), ori statele în dezvoltare, ori statele fără industrie (neindustrializate), ori grupuri de state care consumă acele produse fabricate în Vest.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close Menu