You are currently viewing Merkel: o Europă solidară și activă

Merkel: o Europă solidară și activă

Merkel și Sigmar Gabriel se află într-un nou ”push diplomatic”, în ultimele săptămâni Germania a transmis mesaje ce îndeamnă la solidaritate europeană și atenționează asupra pericolelor ce vin din cauza lipsei acestei solidarități.

Au fost identificate următoarele elemente problematice: Rusia își continuă acțiunile ”agresive” în special în estul europei și în balcani însă Germania e dispusă să înlesneasc sancțiunile impuse ca urmare a reintegrării peninsulei Crimea. Trebuie specificat aici să Rusia este un jucător principal în ce privește siguranța europeană, asta implică și siguranța economică fiindcă deține monopol în privința gazelor naturale.

Cu toate acestea nu Moscova este principala cauză de discomfort în brourile elitelor europene ci competiția cu Beijingul în zona balcanilor (identificată ca zonă de extindere viitoare). China desfășoară în mod regulat întâlniri politice și de afaceri cu țări din Europa Centrală și de Est însă până acum aceste acțiuni nu au generat reacții publice prea puternice din partea statelor din ”miezul” european. Așa cum Merkel a pus problema în cadrul întâlnirii cu primul ministru al Macedoniei, ”China vrea comerț și să investească și nu am obiecții de adus aici (…) întrebarea este dacă aceste legături economice sunt legate de întrebări politice”. Prin întrebări politice e vorba de influență politică însă ceea ce Merkel a drescris este în linii mari chiar legătura Rusia-Germania.

Sigmar Gabriel a identificat în cadrul Conferinței de Securitate de la Munchen nevoia pentru un ”moment european” ceea ce înseamnă în plan extern o voce comună europeană care să facă abstracție de nevoile naționale și regionale, exact mesajul reluat de Merkel după aproape două săptămâni (această viziune nu este însă una recentă).

A treia durere europeană este cauzată de Statele Unite pe care Germania ”nu o mai recunoaște ca America lor” și care, prin acțiunile preponderent orientate spre propria bunăstare și securitate, începe să ia măsuri unilaterale. Germanii vor să relanseze parteneriatul transatlantic și probabil să-l și extindă fiindcă în opoziție sunt plasate China și Rusia ca două puteri ce lucrează în tandem pentru destrămarea europeană.