You are currently viewing Mișcările Japoniei și ale Chinei în ASEAN

Mișcările Japoniei și ale Chinei în ASEAN

Statele ASEAN vor juca un rol mai important în lumea post-corona. Grupul de state din Asia de Sud-Est dezvoltă legături strânse cu Japonia, China și Coreea de Sud.

Colaborarea statelor din ASEAN cu Japonia a dus la publicarea unei declarații comune a ministrilor de economie ce vizează găsirea unor răspunsuri necesare în contextul epidemiei bolii COVID-19.

Materialul din 22 aprilie este clădit pe hotărârile luate în cadrul videoconferinței din 14 aprilie. Trei obiective au fost evidențiate.

  1. continuarea legăturilor economice apropiate dintre ASEAN și Japonia
  2. gestionarea impactului negativ avut de COVID-19 asupra economiilor
  3. îmbunătățirea adaptabilității economice

Din punct de vedere al comerțului, Japonia este al 4-lea stat ca volum în vreme ce ASEAN ocupă pentru Japonia locul al doilea. Legăturile comerciale sunt sprijinite prin câteva organizații de cooperare ca de exemplu Consiliul de Afaceri ASEAN-Japonia, Comitetul de Cooperare Economică și Industrială și Organizația de Comerț Extern a Japoniei.

S-a hotărât menținerea deschisă a piețelor și încercarea de a se limita pe cât posibil stagnarea economică și păstrarea activă a lanțului global de aprovizionare. Ca măsură necesare se va încuraja digitalizarea în mediul de afaceri.

Un plan de acțiune ASEAN-Japonia pentru adaptabilitatea economică a fost anunțat.


Pe 23 aprilie, la o zi după declarația ASEAN-Japonia, s-a desfășurat printr-o videoconferință cel de al 21-lea Comitet de Cooperare ASEAN-China. Un pilon important al cooperării este Planul de Acțiune 2016-2020 care va fi urmat în scurt timp de un plan pentru intervalul 2021-2025.

Un proiect notabil născut din această colaborare este ASEAN-China Young Leaders` Scolarship Programme. Acest program propus de premierul Li Keqiand al Chinei este în domeniul educației și sprijină doctoranzi și masteranzi din statele ASEAN să-și perfecționeze studiile în China. E vorba în medie de programe pe 3 ani.

Comerțul și economia sunt desigur printre primele ca importanță, în cadrul ASEAN-China Digital Economy Year 2020 s-a discutat despre dezvoltarea sectorului de e-commerce. Deși China a început mult mai târziu cooperarea cu ASEAN față de Japonia, a reușit în scurt timp să dezvolte un loc fruntaș.


În ce privește combaterea epidemiei, specialiști din ASEAN au participat într-o conferință cu specialiștii Italieni în data de 17 aprilie. Walter RIcciardi, consultant științific în cadrul ministerului italian al sănătății, și-a împărtășit experiența.