Aminullah Guseinov – Omagiu lui Khayam

Aminullah Guseinov – Omagiu lui Khayam

Aminullah Guseinov (Аминулла Гусейнов/امین‌الله حسین) sau André Hossein (rebotezat de țara lui adoptivă, Franța, unde a trăit din 1927) a fost un compozitor rus de origine persană născut în Samarkand în 1905. A trăit până în 1983.

Și-a început studiile la Moscova însă revoluția din Octombrie îl forțează să se mute în Germania cu familia unde urmează cursuri de muzică în Stuttgart, Tubingen și Berlin. Anii respectivi nu erau cu mult mai buni nici în Germania și probabil din acest motiv s-a stabilit în Franța, continuându-și studiile la Paris.

A căutat și a reușit să îmbine aspectele muzicale tradiționale persane cu stilul clasic occidental. Piesa pe care o recomand acum este măturie a măestriei sale de compozitor.

A fost fascinat de Kayyam, dovadă și titlul compoziției actuale, dar nu numai. Pe parcurs a căpătat o fascinație pentru trecutul Persan, mai ales cultura preislamică și aparent ajunge să se convertească la Zoroastrianism.

S-a căsătorit cu o anume Anna Minuscaia despre care nu sunt informații certe dacă era de origine evreică din Kiev sau evreică din Basarabia. Robert Hussein, regizor de film, a fost copilul lor.

Surse

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close Menu
%d blogeri au apreciat: