Nemulțumiri în Iran după alegerea lui Raeisi

Nemulțumiri în Iran după alegerea lui Raeisi

Campania alegerilor prezidențiale din Iran și în mod deosebit rezultatul acestora a început să genereze efecte. Câștigătorul, Ebrahim Raisi, a fost rapid felicitat de aliații deja tradiționali ai țării și de elita republicii islamice însă un număr de 110 activiști politici și civici au semnat o declarație comună care, în esență, condamnă procesul democratic actual din Iranian.

نظام حکمرانی جمهوری اسلامی بر سر دوراهی تن دادن به اصلاحات ساختاری در چشم‌اندازی مردم‌سالارانه، دمکراتیک و عدالت‌طلبانه،یا‌ پیش‌رفتن به‌سمت تمرکز و انحصار قدرت در افقی روحانی‌-نظامی‌سالار، آشکارا و چنان‌که تصمیم اخیر رد صلاحیت‌ها نیز نشان داد، از مدتها پیش مسیر دوم را برگزیده است.

Sistemul de guvernare al Republicii Islamice se află la o răscruce de drumuri în ceea ce privește acceptarea reformelor structurale fie într-o perspectivă democratică și corectă fie în direcția unui orizont de putere centralizat, clerical-militar-autoritar.

Că nu iese fum fără foc este o observație transculturală iar alegerile iraniene din acest an au fost clar direcționate să decurgă în favoarea lui Ebrahim Raisi. Unii comentatori îl consideră deja succesorul încă neoficial al lui Ali Khamenei. Este de înțeles astfel dorința de a îl sprijini pentru o funcție de președinte înainte să ocupe funcția, de facto, de lider suprem al statului.

O analiză, sau măcar un comentariu minimal al situației democrației din Iran, trebuie să țină cont de două aspecte. Situația în care se află Iran în cadrul politicii mondiale și situația în care se află democrația în lume.

E ușor să pierdem din vedere faptul că interesele Iraniene nu sunt deseori compatibile cu interesele altor state din Orientul Mijlociu sau ale unor țări care își exercită influența în regiune. O parte din aceste forțe care acționează împotriva Iranului sunt considerate de o bună parte din mass-media mondială ca fiind state democratice. Acestea se plasează deseori într-un rol de a da lecții iar astfel ajungem la al doilea aspect. Însăși democrația în lumea vestică este puternic șubrezită. Dezbaterile critice la adresa disfunțiilor instituționale europene, de exemplu, sunt aproape inexistente.

Ceea ce se întâmplă în Iran cu aceste critici aduse sistemului electoral și al direcției în care merge democrația republicii are deci un punct de pornire perfect real. Acest punct de pornire este însă dictat de condițiile periculoase în care se află Iran. Numeroase atentate teroriste și asasinate au zguduit țara în ultimii ani iar sistemul de securitate al țării face ceea ce face orice alt sistem din altă țară. În acest moment este un pericol real ca nemulțumirile din societate să fie deturnate de factori externi.

Close Menu