Nou val de înarmare în Orientul Mijlociu

Nou val de înarmare în Orientul Mijlociu

Principalii rivali ai Iranului în zona Orientului Mijlociu sunt Israel și Arabia Saudită, ambele țări având strânse legături militare cu SUA. În prima jumătate a lunii septembrie a ieșit în presă un nou acord de sprijin militar al americanilor pentru statul israelian de 38 de miliarde de dolari pe parcursul a 10 ani.

În paralel există și o înțelegere pentru vânzarea de armament american către saudiți pentru un total de 115 miliarde de dolari pe parcursul a 8 ani. Până acum 57 de miliarde sunt contractați sau în discuții avansate ca de exemplu recentul contract în valoare de 1.15 miliarde de dolari, aprobat în august și care în septembrie a întâmpinat opoziție în senatul american riscând să fie anulat. Anularea contractului a fost însă respinsă pe 21 septembrie cu 26 de voturi pentru și 71 împotrivă. Rand Paul a catalogat Arabia Saudită drept un ”frenemy”, un ”inamic-prieten”.

Cât de mult poate Iranul să fie ajutat de aliații săi în fața acestui val de achiziții militare este discutabil. Chiar dacă echiparea armatei nu este totul în eventualitatea unui conflict (importante sunt și moralul soldaților, tacticile și terenul de luptă) aceste dezvoltări joacă un rol important în atitudinile pe care respectivele țări le adoptă pe plan diplomatic. Capacitățile industriale și științifice iraniene nu mai sunt suficiente astăzi pentru a le permite să intre singuri într-o luptă, chiar și una diplomatică, și să iasă învingători.

22-09-2016 - declaratie - iran

Close Menu