-
Filmul ”Abadan 1160” | Iran | 2020
Războiul dintre Iran – Iraq, în esență invazia tinerei Republici Islamice Iran de către Saddam, este cunoscut în Iran drept ”războiul impus”. Acest conflict a durat între 1980 și 1988 și a rămas atât ca un eveniment traumatizant pentru zeci de mii de familii dar și unul unificator în fața agresiunilor străine. ”Abadan 1160” redă…
-
Soheil Nafisi – Ai! Adam’e’ha
سهیل نفیسی | آی آدم ها Album: Rira | 2009 آی آدم ها آی آدمها که بر ساحل نشسته، شاد و خندانید یک نفر در آب دارد می سپارد جان یک نفر دارد که دست و پای دائم می زند روی این دریای تند و تیره و سنگین آی آدمها که بر ساحل بساط دلگشا…
-
Ali Jafari – Mira
Am descoperit accidental această melodie și nu am reușit până acum să aful nimic despre cântăreț. Ce știu este că asta e singura lui piesă, cel puțin singura la care am eu acum acces. Traducerea este aproximativă și în acest moment nu sunt sigur pentru o variantă satisfăcătoare la ultimul vers. Dacă aveți detalii despre…
-
Persană | Introducere | 02 Părțile de vorbire și cazurile
Cuvintele reprezintă informație iar când sunt alăturate cuvintele găzduiesc și transmit informații din ce în ce mai detaliate și complexe. În funcție de limbă, modul de structurare a informației poate să fie chiar foarte complex. Asta este gramatica. Desigur, se poate învăța o limbă străină și fără gramatică, prin metoda ”negustorilor” sau dacă ai doi…
-
Persană | Indroducere | Istorie, verbe, pronume
Salutare dustan ! Voi, dustan, prieteni. A începe să înveți o nouă limbă nu e o joacă (deși o putem transforma într-o joacă) ci este o responsabilitate și un drum, în general, istovitor. Dar poate nu îți dorești să aloci ore întregi în fiecare zi pentru a citi cărți de gramatică și pentru a memora…
-
Sirvan Khosravi – Nebunie
نذار این حس بینمون برهمنو تو دلت حبس کن عشقيو که حتی یه لحظه نمیکنه ولتلمس کن داره با تو یادم میره دیگهاون روزای سردو حال عجیبی بینمونهحسش میکنیم هردو این دیوونگی با تو يه جور دیگهستبه این دیوونگی مثل ما دوتا کی هست؟بارون عشق با تو میباره رو منتو که پیشمی یه حال عجیبیه…
-
Grădina tainică a Adevărului de Sana’i
Perioada pe care o trăim este una de secularizare globalizată iar asta implică, așa cum vedem în Uniunea Europeană, o înlăturare a credinței ca aspect valid în societate. Ținând cont de această situație voi încerca să prezint o carte puternic religioasă eliminând pe cât posibil accentul religios. Nu fac asta cu dorința de a-i șterge…
-
Gazel 1 – Hafez
Versurile lui Hafez (حافظ) sunt apreciate în lumea întreagă, în special gazelurile. Până în prezent au supraviețuit aproximativ 500 de astfel de lucrări. Acest prim gazel este preluat de pe siteul ganjoor.net. Ca o particularitate primul vers și ultimul sunt în arabă. Traducerea este orientativă, departe de a avea pretenții literare. اَلا یا اَیُّهَا السّاقی…
-
Ca poate la final afla-voi stăpânul cine-i (Rubaiat 129) – Omar Khayam
Rubaiatul 129 conform catalogării de pe Ganjoor prezintă o serie de aspecte interesante. Ca traducere și înțelegere primele trei versuri sunt clare și ușoare însă al 4-lea e o provocare. Khayam pornește prin a se distanța de ”filosofi” fiindcă ei, punând sub semnul întrebării și cercetând, nu acceptă revelația sau ideea unei cunoașteri revelate. Despre…
-
Fiecare atom care pe pământ a fost – Omar Khayam
Prin poezia aceasta, Khayam abordează problema originii tuturor lucrurilor și al destinului tuturor ființelor. După cum vedem, în primul vers este clar precizat că Pământul, iar prin asta înțelegem lumea fizică, este format din particule mici de praf, atomi sau particule sub-atomice în înțelegerea actuală. În al treilea vers se produce un ”șoc” sau mai…
-
Cine a fost Jalal Sattari
Jalal Sattari (جلال ستاری) a fost un mare iranolog, mitolog și scriitor iranian. S-a născut în Rașt pe 5 august 1961. A urmat studii la faimoasa Dar al-Fonun după care a plecat pentru studii de psihologie in Elveția unde l-a avut ca profesor și pe Jean Piaget. La revenire în țară lucrează în cadrul Organizației…
-
Bufnița oarbă de Sadeh Hedayat (studiu pe text) 1
Sadeh Hedayat (صادق هدایت) este unul din cei mai mare scriitori moderni persani. S-a născut în 1903 în Teheran, a învățat la o școală catolică franceză după care a intrat la universitatea Dar ul-Funun (prima universitate modernă din Persia). Ulterior a plecat la studii în Franța unde a tatonat cu arhitectura și stomatologia.