E miros de primăvară

E miros de primăvară în această dimineață după ploaie. Nu sunt doar așteptările mele, până și copacii au inmugurit, semn că nu mai este mult până să apară acel verde crud. ”Verde crud, verde crud… / Mugur alb și roz și pur, / Vis de-albastru și azur. / Te mai văd, te mai aud! / Oh, punctează cu-al tău foc, / Soare, soare… / Corpul ce întreg mă doare, / Sub al vremurilor joc”, Bacovia, ”Note de primăvară”. Una din poeziile unei persoane dragi mie din trecut.

Sub al vremurilor joc ne aflăm și azi și corpurile ne dor ca pe mugurii ce cresc. Pentru noi soarele este acest val de schimbări ce acoperă planeta iar primăvara este lumea care încă nu s-a conturat, pentru fiecare din noi, la orizont. Vremurile sunt incerte, e nevoie doar de un vânt rece pentru a ne opri în loc.

Vom rezista acestui început de primăvară? Putem spera, putem încerca.

A trecut o iarnă ușoară, ca de vară în anumite momente. Europa a rămas unde e, guvernele sunt la locul lor, niciun colaps social sau economic. Doar proteste, uneori mari, alteori mici, cu diferite obiective fără șanse de atins. A trecut iarna și fără marea ofensivă rusă. Tot ce ar urma de acum s-ar încadra la ofensive de primăvară, calendaristic vorbind. Am pomenit asta fiindcă din noiembrie, octombrie chiar, se discută intens despre marea ofensivă rusă care urma să pună punct războiului.

Ca mulți alții doresc și eu un punct, nu virgule, nu punct și virgule. Armata rusă însă văd că nu ne onorează cu acest parcurs al evenimentelor. Diferența între mine și alții se află în tabăra pe care o ”susținem”. Adică până și din perspectiva istoriei civilizațiilor dispariția Rusiei la mâna celei mai corupte și sărace țări din Europa este o umilință nemeritată.

Mă așteptam prin urmare ca rușii să fie în Kiev deja, fie cu o armată fie alături de parteneri ucraineni. Nimic. Războiul se lungește și mor și mai mulți tineri. Poate mulți din ei nici nu vor să lupte împotriva rușilor însă sunt obligați, poate chiar în Bakhmut cei care mor sunt exact cei care puteau să reclădească relații de prietenie între Rusia și Ucraina. Poate.