Prima întâlnire parlamentară trilaterală între Turcia, Pakistan și Azerbaidjan

Prima întâlnire parlamentară trilaterală între Turcia, Pakistan și Azerbaidjan

Președinții parlamentelor din Turcia, Pakistan și Azerbaidjan au semnat astăzi la Baku o declarație comună prin care s-au angajat să dezvolte o cooperare parlamentară între cele trei state. Această primă întâlnire trilaterală a președinților celor trei parlamente cum este deja numită este, evident, prima dintr-o lungă serie planificată de astfel de evenimente. Asta indică o dorință politică pentru dezvoltarea relațiilor.

Sahiba Gafarova, președintele prlamentului azer, a declarat că acest document va contribui la ”întărirea legăturilor strategice dintre cele trei state”. Partea azeră a dorit înainte de toate să atragă atenția asupra relațiilor conflictuale pe care le are cu Armenia și în acest sens delegațiile pakistaneze și turce au fost conduse și spre anumite zone eliberate anul trecut.

Președintele parlamentului pakistanez, Asad Geisiar, a felicitat Azerbaidjanul pentru victoria în ”războiul patriotic de 44 de zile” cum a ajuns să fie cunoscut în sfera azeră conflictul din 2020 cu Armenia. Aparent se dorește punerea în mișcare a unui mecanism de cooperare culturală care implică dezvoltarea de centre culturale reciproce, documentare create în comun și schimburi de studenți.

Mustafa Şentop, președintele parlamentului turc, a spus că cele trei țări și cele trei regiuni au nevoie de dezvoltare, enumerând apărarea, transportul, comerțul, energia și educația. Turcia ar avea poate cel mai mult de câștigat prin dezvoltarea acestei direcții.

Ce doresc să aduc în discuție este faptul că prin intermediul acestei întâlniri trilaterale Turcia își dezvoltă planul de a ajunge spre Asia Centrală. Vă amintiți probabil de dorința Turciei de a rămâne în Afganistan pentru a asigura paza aeroportului din Kabul iar în privința Azerbaidjanului, statul caucazian a primit sprijin militar din partea Ankarei în tipul ”războiului patriotic de 44 de zile”.

Făcând referire la un articol anterior prin care rușii își exprimă neliniștea față de interferențe externe în unitatea CSI nu pot să nu exprim observația că strânsa cooperare azero-turcă face din Baku, posibil, unul din statele care se lasă folosite în cadrul acestui plan.

Close Menu