Prima linie metropolitană din Hanoi s-a deschis cu trenuri din China

Prima linie metropolitană din Hanoi s-a deschis cu trenuri din China

Hanoi este capitala Vietnamului și are o populație urbană de peste 4 milioane în timp ce zona metropolitană numără peste 19 milioane. E greu de crezut că până în prezent un asemenea oraș nu a avut o linie de transport pe cale ferată. În total e vorba de un plan de a se construi 12 linii, majoritatea până în 2030 iar 3 dintre ele fiind monoșină. Aceste investiții vor face ca imaginile cu străzi aglomerate cu motorete și biciclete să devină o istorie.

Linia 2A s-a deschis pentru public pe 6 noiembrie, ne informează South China Morning Post. Întreaga rută este suspendată și parcurge 13 km între Cát Linh și Yên Nghĩa cu 12 stații în total. Cát Linh se află în districtul Đống Đa, cel mai populat district ”vechi” din oraș și sediul a numeroase mari companii (Petrolimex, Vinacomin, VPBank) și instituții educațional (Universitatea de Comerț Extern, Academia Națională de Muzică, Academia Diplomatică, Universitatea Medicală). Peste 400.000 de oameni locuiesc în acest district.

Yên Nghĩa se află în districtul Hà Đông, fostă capitală a unei provincii ce a fost incorporată în administrația capitalei în 2009. În 2019 avea o populație de aproape 400.000 de locuitori.

După aproape 5 ani de întârzieri datorate unor probleme de finanțare și în ultima parioadă din cauza pandemiei, linia care străbate rețeaua urbană din centru spre sud-est va contribui substanțial la mobilitatea cetățonilor. China a contribuit mult la realizarea investiției, așa cum procedează și în alte state ca Pakistan, Laos și Indonezia, pentru a oferi doar câteva exemple. Responsabilă pentru proiectare și construcție a fost ”China Railway Sixth Group” iar trenurile folosite sunt oferite de 中国中车 (CRRC), cel mai mare producător de material rulant din lume.

sursa: South China Morning Post
Đnng Đa District / Wikipedia
Close Menu