You are currently viewing Putin a criticat intervențiile străine în Marea Chinei de Sud

Putin a criticat intervențiile străine în Marea Chinei de Sud

Președintele rus Vladimir Putin a făcut câteva remarci interesante pe 13 octombrie în timpul discursului său din sesiunea plenară a „Săptămânii Energiei Ruse”. Cele două puncte pe care le-am subliniat în fragmentul pe care l-am citat au mai puțin de-a face cu energia și mai mult cu marele joc diplomatic.

China numărul unu

Putin a făcut două declarații care vizează în principal Statele Unite. Mai întâi a precizat că economia numărul unu în funcție de paritatea puterii de cumpărare este China. Acest lucru este important deoarece stabilește un cadru, o nouă paradigmă în economia globală. Această realizare economică nu este nouă, nu s-a întâmplat anul acesta, are deja mai mulțiani. China se îndreaptă spre depășirea fostului hegemon în termeni nominali în acest deceniu.

Rusia are multe de câștigat din creșterea pașnică a dragonului. Beijingul intenționează să închidă multe centrale electrice pe cărbune în viitor pentru a-și atinge obiectivele climatice. Planul este de a le înlocui în principal cu centrale electrice pe gaz chiar dacă Rusia îi ajută să construiască și centrale nucleare. Sursele regenerabile, un domeniu în care China e lider, și experimentele cu noi forme de producere a energiei nucleare sunt, de asemenea, pe masă.

Fără interferențe străine în Marea Chinei de Sud

Al doilea aspect pe care l-am evidențiat se referă la Marea Chinei de Sud. Putin a adoptat o poziție publică de sprijin pentru strategia Chinei de a soluționa problema fără interferențe străine. După cum au arătat evenimentele recente din acea regiune, SUA împreună cu alte țări au decis acțiuni provocatoare. Washingtonul încearcă să destabilizeze Asia de Sud-Est. Această tactică a dat greș iar țările din regiune au fost împinse mai aproape de China.

După ce Grupul de Vest a observat că provocarea de la Marea Chinei de Sud este inutilă, ei au presat din greu cu destabilizarea relațiilor China-Taiwan și acum susțin și India într-o dispută de frontieră. Putin nu a vorbit în detaliu despre Taiwan și nu a menționat problema frontierei cu India dar a afirmat în mod clar că „președintele Xi Jinping a spus că Republica Populară Chineză nu intenționează să își folosească forțele armate pentru a rezolva nicio problemă (…) în măsura în care Înțeleg filosofia chineză, inclusiv construirea statului și guvernarea, nu include utilizarea forței. ”

Citat

China nu are nevoie să folosească forța. China este o economie enormă și puternică. A devenit economia numărul unu a lumii, lăsând Statele Unite în urmă (…) În ceea ce privește Marea Chinei de Sud (…) fiecare țară din acea regiune ar trebui să aibă șansa de a rezolva toate problemele controversate care apar fără intervenția puterilor non-regionale.

Vladimir Putin

Puteți citi întregul discurs aici http://en.kremlin.ru/events/president/news/66916

Criza energetică a Europei

Din cauza scăderii producției de energie în parcurile eoliene a existat o penurie de energie electrică pe piața europeană. Prețurile au crescut, ceea ce a declanșat o creștere a prețurilor gazelor naturale pe piață. Consumul de gaze este sezonier. Rezervele sale sunt alimentate în mod tradițional vara pentru a satisface cererea de iarnă. Cu toate acestea, anul acesta, chiar și după o iarnă rece în Europa, multe țări au ales să nu facă acest lucru, bazându-se pe aprovizionarea la fața locului cu gaz și pe „mâna invizibilă” a pieței (…) creșterea prețurilor la gazele naturale din Europa a rezultat din lipsa de electricitate, nu invers

Vladimir Putin