You are currently viewing Putin a vorbit cu Modi la scurt timp după summitul lor

Putin a vorbit cu Modi la scurt timp după summitul lor

O discuție telefonică s-a desfășurat luni, 20 decembrie, între președintele Vladimir Putin și primul ministru al Indiei, Narendra Modi. Nici siteul Kremlinului și nici cel al premierului Indiei nu au intrat în detaliile convorbirii însă în linii mari s-au devoltat câteva subiecte dezbătute în contextul summitului de la începutul lunii (Summitul Rusia – India încadrat în contextul reuniunii RIC din noiembrie). În mesajul său de pe Tweeter, Narendra Modi începe cu ”Spoke with my friend, President Putin / Am discutat cu prietenul meu, președintele Putin”, dovadă clară nu numai al succesului discuției dar și al unei relații umane apropiate. .

Cooperarea Ruso – Indiană este în linie dreaptă iar această discuție telefonică accelerează procesul. O viitoare vizită a unor înalți oficiali militari ruși în India este așteptată pentru semnarea unor documente importante ca parte al Parteneriatului lor Strategic Privilegiat și Special. Presa rusă și indiană au menționat abordarea situației din regiunea Indo-Pacific iar acesta este un mesaj pentru toți cei care ascultă că Rusia a reușit să-i ofere Indiei o alternativă strategică și o apărare față de influența hegemonică non-Eurasiatică.

Tot pe 20 decembrie doresc să menționez că s-a desfășurat cea de a 3-a ”Întâlnire pentru dialog între India și Asia Centrală” care a constat într-o discuție între primul ministru Modi și miniștrii de externe ale țărilor central asiatice, Kazahstan, Turkmenistan, Uzbekistan, Tadjikistan și Kîrgîzstan. Toate acestea sunt foste țări sovietice în care Rusia are mari interese strategice și sunt state cu importanță de securitate națională pentru Kremlin. India este dornică să dezvolte relații bune cu aceste state.

Legăturile Chinei cu India sunt tensionate însă cele două cele mai populate state din lume au graniță comună și multe posibilități de cooperare dar și anumite dispute teritoriale. Din punctul meu de vedere Beijing și New Delhi nu au cum să devină adversare însă orice punct de tensiune dintre cele două este folosit pentru agravarea relațiilor de către factorii externi. Există numeroase formate și organizații în care cele două tabere discută iar diplomația Chineză este activă în aplanarea divergențelor.

Rusia joacă într-adevăr un rol de împăciuitor iar mâna întinsă Indiei în contextul agresiunii hegemonice prin mecanisme ca AUKUS este importantă în apărarea intereselor indiene care sunt legate de situația eurasiatică. Un summit la nivel înalt între Rusia, India și China (RIC) este așteptat în contextul în care în noiembrie 2021 a fost susținut un summit al miniștrilor de externe RIC (Summitul Rusia – India încadrat în contextul reuniunii RIC din noiembrie). Rușia și China s-au dovedit adversare ale sistemului hegemonic occidental iar primirea cu succes a Indiei în sistemul Eurasiatic va da un impuls deosebit procesului de reformare al ordinii mondiale.