Raeisi intră în pâine, discută cu Macron

Raeisi intră în pâine, discută cu Macron

Noul președinte iranian, Ayatollah Seyyed Ebrahim Raeisi, a purtat astăzi o conversație telefonică cu președintele Macron al Franței. Discuția de o oră a fost centrată în jurul impasului pentru revenirea la Planul Cuprinzător Comun de Acțiune (JCPOA). Potrivit lui Raeisi, „prin impunerea de noi sancțiuni, americanii și-au încălcat în mod clar obligațiile și chiar au extins noile sancțiuni la aspectele umanitare”.

Ca reamintire, Iranul este sancționat ilegal ca urmare a acțiunilor întreprinse de fostul regim Trump. Statele Unite nu permit majoritatea tipurilor de activități economice între comunitatea internațională și Republica Islamică. În esență, aceasta este o acțiune ofensivă îndreptată atât către Iran cât și împotriva companiilor și persoanelor care doresc să facă afaceri acolo.

Iranul are cu Franța relații culturale puternice încă de la începutul epocii moderne, la fel și cu Germania. Aceste două țări sunt cei doi „parteneri” occidentali principali ai Iranului în ceea ce privește JCPOA, dar au și interese economice și politice puternice pentru a relua comerțul și cooperarea. Iranul este profund dezamăgit de Europa pentru incapacitatea lor de a menține Statele Unite în conformitate cu acordurile convenite. Această slăbiciune de atunci s-a extins în interiorul Uniunii Europene.

În ceea ce privește securitatea și stabilitatea, Raeisi a spus: „În orice negociere, trebuie respectate drepturile poporului iranian și trebuie asigurate interesele națiunii noastre”. Aceasta înseamnă că noul guvern de la Teheran nu este dispus să dea înapoi și va urmări o linie dură chiar și în contextul greutăților economice interne care presează elitele politice să găsească o soluție cât mai curând. S-ar putea ca poziția puternică a Iranului să se bazeze pe parteneriatele lor strategice cu Rusia și China.

Președintele Macron și-a felicitat omologul iranian pentru câștigarea alegerilor, important deoarece mass-media occidentală s-a concentrat în cea mai mare parte pe „farsa” alegerilor și a spus că: „Iranul și Franța pot juca un rol în asigurarea păcii și stabilității în regiune prin cooperarea lor”. Dacă acest gest de invitare spre cooperare nu este o vorbă în vânt, la fel cum multe vorbe europene sunt în ce privește Iranul, ar putea semnala o schimbare. În legătură cu schimbările structurale în curs de desfășurare în sistemul de guvernanță mondială s-ar părea că Franța încearcă să contrabalanseze Turcia în regiune cu un aliat partener în Iran.

Close Menu