Raeisi și Erdogan se vor întâlni în curând la Teheran

Raeisi și Erdogan se vor întâlni în curând la Teheran

Pe 11 august, președintele iranian Ebrahim Raeisi a purtat o conversație telefonică cu președintele Turciei, Recep Erdogan, în cadrul căreia au discutat despre cooperarea bilaterală și regională. Presa iraniană a transmis o serie de mesaje curajoase ale noului președinte însă nimic neobișnuit cu privire la Israel. Mass-media turcă a fost însă mai rezervată și a ales să menționeze discuția în contextul altor două apeluri ale lui Erdogan din aceeași zi cu președintele Afganistanului și al Togo-ului.

Vorbind despre relațiile bilaterale, Raesi a precizat: „cooperarea între Teheran și Ankara aduce multe beneficii pentru Ummah musulmană”. În persană Ummah este امت și înseamnă națiune. În acest context, se referă la populația musulmană indiferent de țări. Cuvântul provine din arabul أمة și înseamnă comunitate. De asemenea, el a ridicat problema palestiniană spunând că „asistarea poporului oprimat și lipsit de apărare din Palestina și salvarea lor de la agresiunea sioniștilor nu este niciodată eliminată de pe agenda noastră comună”.

Nu au venit prea multe informații din partea turcească sau cel puțin nicio declarație puternică. Erdogan a mulțumit Teheranului pentru ajutorul în combaterea incendiilor forestiere și a menționat, de asemenea, Consiliul Suprem Comun de Cooperare care ar trebui convocat la Teheran în viitorul apropiat. În contextul consiliului probabil cei doi președinți se vor întâlni.

Consiliul suprem comun de cooperare a fost format în 2014 de fostul președinte iranian Hassan Rouhani împreună cu Erdogan. Reuniunea la nivel ministerial este prima de acest fel în relațiile lor bilaterale și se organizează de atunci anual.

O fostă reuniune a consiliului, sursa foto necunoscută

Close Menu