Reacțiile la guvernul interimar Taliban

Reacțiile la guvernul interimar Taliban

Astăzi canalele de comunicare dintre statele vecine Afganistanului sau cu o oarecare miză în criza de acolo s-au încins. Talibanii și-au dezvăluit guvernul provizoriu întregii lumi, unul format preponderent din talibani radicali (termen folosit de mai multe publicații) de etnie paștună, veterani ai anterioarei conduceri talibane. Aparent cam asta a fost cu acel guvern de ”incluziune” pe care îl propuneau în timp ce cucereau fără luptă o localitate după alta și când armata de 300.000 s-a evaporat sau poate a existat doar în rapoartele generarilor.

Vreau să vă prezint acumm reacțiile la cald, foarte schematic. Cel mai important mesaj a fost dat de Chinezi, prin ministrul lor de externe Wang Yi, acesta a spus că ”Afganistanul se află la răscruci de drumuri” și cel mai important că dacă talibanii nu asigură securitatea statului și nu pun capăt traficului de droguri atunci nu vor vedea niciun yuan investit investit în țara lor în cadrul BRI. Acest mesaj clar, aproape o amenințare, a fost transmis în timpul unei conferințe virtuale organizate astăzi (8 septembrie) între miniștrii de externe ai Chinei, Iranului, Pakistanului, Tadjikistanului, Uzbekistanului și Turkmenistanului.

Iranienii sunt dornici de pace și stabilitate în estul țării lor, cu certitudine nu au cum să gestioneze în acest moment un nou val de refugiați iar amenințarea dezvoltării terorismului, acel ISIS-K, reprezintă o problemă reală. În acest sens ministrul de externe Amir Abdollahian a discutat telefonic cu fostul președinte Hamed Karzai (nu cel care a fugit cu banii), un eveniment mai mult simbolic fiindcă în realitate nici unul nici celălalt nu au vreo putere reală în Kabul. Pe iranieni îi interesează însă mult problema din Panjshir și din presă au apărut mereu mesaje că autorităție de la Teheran sprijină, măcar moral, presupusa rezistență.

Pakistanul are o abordare mai blândă și pentru moment nu comentează componența guvernului. Până la urmă Talibanii sunt creația sistemului lor de informații, mai exact prima versiune a Talibanilor, cea care s-a devoltat în apa primordială a feluritelor grupuri anti-sovietice din anii 80 și care în războiul civil ce a urmat retragerii sovietice s-a luptat pentru putere și a răzbit. Islamabad s-a hotărât să trimită 3 avioane cu ajutoare alimentare și medicale pentru a-și ajuta ”frații afgani” în aceste vremuri grele.

Rusia are o poziție interesantă fiindcă cel puțin aparent pare să nu se lase afectată. Talibanii sunt organizație teroristă în Rusia, sunt interziști însă rușii sunt printre puținii care au o ambasadă încă deschisă la Kabul. Că respectivii dorm cu mitraliere kalașnikov lângă pat nu pot să știu însă ei se bazează pe seriozitatea Talibanilor de a nu genera necazuri pe care nu le-ar putea duce. Moscova a avut însă ce-a mai ”dură” reacție la evenimentele timpurii ale ”revenirii” Talibane. Au trimis trupe la granița cu Afganistan chiar dacă nu este granița lor directă. Asia Centrală este în sfera de securitate a rușilor iar aceștia au acționat imediat și au transmis un mesaj similar cu cel trimis acum de chinezi însă sub o formă mai clară pentru grupurile de luptători, cu tancuri, soldați și exerciții militare.

Ce este cu acest guvern? Sunt 33 de oficiali, 4 dintre aceștia au fost închiși la Guantanamo (s-ar presupune că nu mai sunt periculosi? ), nu există nicio femeie în executiv, majoritate sunt paștuni (unele surse spun că toți) iar ministerul pentru femei (ministerul care anterior se ocupa cu condiția femeilor în societatea afgană) evident că nu mai există. Actualul premier, Mullah Mohammed Hassan Akhund, a fost vice-premier și ministru de externe în timpul primei conduceri Talibane, așa că este cu adevărat vorba de o revenire a emiratului.


Suplimentar

Global Times: China to hold Taliban to honor pledge to cut ties with terrorism after interim govt announcement

TASS: Russia, India agree Afghan statehood must be shaped by the people — Security Council

TASS: Russia and India address Afghan situation during consultations — security council

TASS: Russian, Indian top security brass agree to coordinate approaches to work on Afghanistan

ISNA: Afghanistan’s first priority stability, peace: Shamkhani

TASS: New Afghan leadership promises full security to diplomats — statement

RT: ‘Islam doesn’t allow them to be seen like this’: Taliban official says ‘not necessary’ for Afghan women to play sports

Pakistan Observer: Pakistan announces to send humanitarian assistance to Afghanistan

https://kayhan.ir/en/news/94177/shall-we-expect-more-instability-in-afghanistan

Tehran Times: FMs of countries bordering Afghanistan hold virtual summit

https://www.tehrantimes.com/news/464856/Iran-FM-ex-Afghan-president-discuss-Afghanistan

https://english.alaraby.co.uk/news/intra-taliban-inclusivity-afghanistans-caretaker-govt

https://english.alaraby.co.uk/news/germany-skeptical-about-new-taliban-government

Close Menu