You are currently viewing Relația SUA-Rusia și lipsa unei voințe politice

Relația SUA-Rusia și lipsa unei voințe politice

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov, a repetat dorința părții ruse de a remedia relațiile cu Statele Unite într-o întâlnire cu presa în care a prezentat și decizia președintelui Putin de a micșora cu 755 numărul de angajați (diplomați și non-diplomați) din Ambasada SUA de la Moscova. Decizia impunerii acestei reduceri de personal vine în urma unei mișcări similare (de reducere a personalului din ambasada Rusiei de la Washington) decisă de Casa Albă în ultimele zile ale mandatului președintelui Obama.

Nu numai sancțiunile americane îi irită pe ruși, aceștia sunt îngrijorați și de mișcările similare adoptate de statele aliate cu SUA și poate mai important, presiunile exercitate asupra statelor neutre (sau chiar apropiate de Moscova) sunt cele care stârnesc o temere crescândă. Nu sancțiunile în sine sunt problema ci tentativele Occidentului de a izola Rusia și de a-i îndepărta prietenii, ducând discuția în zona în care numai o schimbare substanțială de perspectivă politică poate să normalizeze situația.

Criza dintre cele două state a început să iasă la suprafață în 2013 când Snowden a ajuns în Rusia iar Rusia a refuzat să îl predea Statelor Unite după care a urmat amplificarea sub forma loviturii de stat din Ucraina și anexarea Crimeii. Situația din Siria nu a făcut decât să contribuie la consolidarea acestei direcții negative deși, prin acest conflict, Rusia a încercat să-și etaleze capacitățile militare în speranța descurajării unor noi acțiuni violente îndreptate împotriva propriei sfere de influență.