Rivalitatea militară între China și SUA este deja în curs – analist pakistanez

Rivalitatea militară între China și SUA este deja în curs – analist pakistanez

Ali Haider Saleem este un cercetător și analist la Centrul Pakistanez pentru Studii Aerospațiale și de Securitate. A lucrat anterior la Institutul de Studii Strategice din Islamabad și la Universitatea Națională de Apărare. Ziarul Iranian de limba engleză Teheran Times a publicat un scurt interviu ieri 17 octombrie în care Saleem a răspuns la întrebări referitoare la rivalitatea militară China-SUA.

China nu dorește să cedeze niciun teritoriu în Marea Chinei de Sud către SUA, iar activitățile recente sugerează că rivalitatea militară este deja în curs de desfășurare. Sprijinul continuu acordat Taiwanului de către Washington este o amenințare la adresa suveranității chineze pentru care Beijingul nu va fi niciodată deschis la compromis.

Ali Haider Saleem

Cercetătorul a remarcat în mod corect că pentru SUA o recunoaștere a poziției globale a Chinei este un rezultat nedorit deoarece limitează propria influență globală. Aș adăuga că anulează de fapt capacitățile Washingtonului de a acționa neînfrânat în întreaga lume. Aceasta este problema de bază a relațiilor dintre cele două țări, vechiul hegemon se luptă pentru a-și păstra puterea.

Multe țări văd acum în China o speranță de a se elibera de stagnarea economică și socială impusă de SUA și chiar de opresiunea exercitată de puterea ei militară. Rusia e specială, deoarece nu este în niciun caz neajutorat, chiar și fără sprijin chinez, însă independența țării sau chiar integritatea acesteia ar fi serios puse sub semnul întrebării.

Iranul dorește, fără îndoială, să fie un beneficiar al acestui “parteneriat benefic și necondiționat” chinez, poate în același mod în care Pakistanul beneficiază acum în cadrul CPEC. Oficialii de la Teheran încearcă totuși să ajungă la un acord cu Occidentul (SUA și UE) pentru reimplementarea “acordului nuclear” și eliminarea sancțiunilor.

China își întinde mâna spre toate țările Eurasiatice, în principal prin inițiativa istorică Belt and Road (BRI) și prin Organizația pentru Cooperare de ka Shanghai (OCS), care a devenit principala organizație de cooperare strategică a lumii. Nu numai țările care sunt “certate” cu SUA sunt partenerii Republicii Populare. În listă regăsim toate statele din Asia (cu excepția Japoniei și asta doar parțial) și unele țări din Europa, în ciuda spionajului și a influenței americane bine puse la punct în acea regiune.

Ali Saleem a menționat QUAD, o inițiativă americană de combatere a influenței chineze în regiunea Asia-Pacific, dar a specificat și că toate țările din grup nu pot ignora “puterea economică a Chinei”. Personal consider QUAD un experiment eșuat judecând după faptul că India, principala țară din grup este, de asemenea, membru al SCO și partener atât al Rusiei cât și al Iranului și, de asemenea, un vecin nu numai al Chinei, ci și al Pakistanului.

Pentru Beijing, regiunea sud-asiatică și Taiwanul reprezintă aspecte cruciale ale securității sale naționale și nu vor permite nicio formă de prezență militară externă. Faptul că americanii au trimis trupe în Taiwan este un precedent periculos care nu face decât să sporească tensiunea. Washingtonul încearcă fără îndoială să creeze tensiune și chiar să destabilizeze regiunea, nu are decât să câștige dintr-o astfel de situație.

Saleem a spus că “activitățile recente sugerează că rivalitatea militară este deja în curs”. Aceasta înseamnă că se desfășoară o anumită formă de operațiuni militare. Chinezii au făcut exerciții masive de aviație după care au ținut exerciții de invazie maritimă într-un interval scurt de timp. Americanii au efectuat misiuni cu submarine în apropierea Chinei (după cum știm din incidentul transmis mass-mediei) și au trimis forțe militare în Taiwan probabil pentru misiuni de antrenament, în esență o fază incipientă a ocupării insulei.

Citește interviul (engleză): https://www.tehrantimes.com/news/466126/Sino-U-S-military-rivalry-going-on-Pakistani-researcher

Read in English: https://florincosma.ro/en/military-rivalry-between-china-and-the-usa-is-already-underway/

Close Menu