You are currently viewing Rusia continuă abandonarea dolarului

Rusia continuă abandonarea dolarului

In aceste zile (2-5 iunie) se desfasoara la Sankt Peterburg (Санкт-Петербург) Forumul Economic International, un eveniment deja cu tradiție și greutate în sfera afacerilor și a relațiilor economice dintre state. Au loc zeci de discuții pe teme diferite, de la ”Lupta cu infecțiile: Riscurile viitorului” și ”Aspectele pozitive și cele negative ale expansiunii culturale” la ”Resetare sau supraîncărcare: regândind multilateralismul în cadrul ruinelor globalizării din perspectiva afacerilor” și multe altele care discută despre ”noua eră”.

TASS informează că Anton Siluanov, ministrul rus al finanțelor, a anunțat azi o măsură pe care Fondul Național de Investiții (diferit de Fondul de Investiții Directe) o va lua în maxim o lună. E vorba despre eliminarea dolarului și diminuarea cantității de lire sterline din gestiunea fondului.

Acest fond suveran de investiții a fost înființat în 2008 și în prezent are rezerve în valoare de 1150 miliarde de yuani. Se urmărește depășirea actualelor dificulăți financiare prin ajutorul statului și demararea unor proiecte masive de investiții în infrastructură. Siluanov a mai declarat că în prezent se înregistrează creștere economică solidă în Rusia (Banca Mondială estimează o creștere de 4% a PIB-ului rusesc). În privința rezervelor se va pune accentul pe euro și yuan în paralel cu introducerea aurului.

Anton Siluanov a participat azi la o dezbaterea cu tema The Russian Economy: From the Anti-Crisis Agenda to Sustainable Development (Economia rusiei: de la politicile anti-criză la dezvoltare durabilă) alături de: Kristalina Georgieva (director al FMI), Elvira Nabiullina (guvernatorul Băncii Rusiei), Maxim Oreshkin (ajutor al președintelui federației), Maksim Reshetnikov (ministrul dezvoltării) parte dintr-o serie dedicată țintelor de dezvoltare ale Federației Ruse.


Puteți urmări întreaga dezbatere aici.

Sursa TASS