Rusia și Belarus se consolidează de Ziua Unității

Rusia și Belarus se consolidează de Ziua Unității

Pe 4 noiembrie rușii își serbează din 2005 unitatea națională. Fundamentul istoric al acestei zile este eliberarea Moscovei de sub ocupația forțelor polono-lituaniene din anul 1612 la finalul Смутное время (timpurilor tulburi). Anul acesta principala gazdă a fost Sevastopolul care alături de Crimeea s-au reunificat cu patria mamă în 2014.

Președintele Vladimir Putin a făcut o vizită în Sevastopol unde a asistat la dezvelirea unui monument dedicat războiului civil purtat între 1917 și 1922. Grupul statuar amplasat în Карантинная бухта (Golful Karantinaia) prezintă în centru două figuri masculine care reprezintă cele două tabere ale războiului și ”Mama Rusie” stând deasupra lor purtând textul ”Мы единый народ, и Россия у нас одна” (Suntem un singur popor și avem o singură Rusia).

sursa: rg.ru

Благодаря сплоченности наш народ достигал потрясающих высот в экономике, науке, технологиях и культуре. Особая миссия в консолидации нашего общества, в укреплении ценностей, которые нас объединяют, всегда принадлежала служителям традиционных религий России

Datorită coeziunii, oamenii noștri au atins culmi uimitoare în economie, știință, tehnologie și cultură. O misiune specială în consolidarea societății noastre, în consolidarea valorilor care ne unesc, a aparținut întotdeauna slujitorilor religiilor tradiționale din Rusia.

Vladimir Putin

Liderul rus a transmis desigur și mesajul, clasic deja, al faptului că Peninsula Crimeea este pe vecie reunificată cu Rusia:

Наша страна вновь обрела историческое единство. Эту живую, неразрывную связь особенно остро чувствуешь, конечно же, здесь, в Севастополе, в Крыму. Они навсегда теперь с Россией, потому что такова суверенная, свободная и непреклонная воля людей, всего нашего народа.

Țara noastră și-a recăpătat unitatea istorică. Această legătură vie, inextricabilă, este resimțită în mod deosebit aici, la Sevastopol, în Crimeea. Ei sunt acum cu Rusia pentru totdeauna, pentru că aceasta este voința suverană, liberă și neînduplecată a poporului, a întregului nostru popor.

Vladimir Putin

În paralel cu prezența la evenimentele patriotice asociate cu День народного единства (Ziua Unității Naționale) președintele Vladimir Putin a participat la o video-conferință cu omologul său bielorus, Aleksandr Lukașenko. Ținută, în mod simbolic într-o zi dedicată unității, discuția lor a fost centrată pe semnarea a 28 de acorduri sectoriale (deja stabilite din 9 Septembrie) cu rolul de a consolida armonizarea macro a Uniunii Statale Rusia-Belarus.

Proiectul Uniunii Statale a fost oficial pornit în decembrie 1999 și de atunci progresează mai mult sau mai puțin hotărât. Pentru o perioadă de timp, cât Lukașenko tatona cu puterile ”grupului vestic”, inițiativele ruse îndreptate spre consolidarea uniunii erau de regulă lăsate pentru mai târziu de Minsk. De când situația din estul Europei a degenerat, ca urmare a loviturii de stat din Ucraina, cooperarea dintre ruși și bieloruși a început să cunoască o creștere constantă.

Suplimentar

Close Menu