Rusia și China sunt vârful de lance al eforturilor de limitare a pericolelor din Afganistan

Rusia și China sunt vârful de lance al eforturilor de limitare a pericolelor din Afganistan

Se poartă discuții intense între marile puteri și vecinii Afganistanului. Situația din țară este tensionată și greu de prevăzut. În timp ce “grupul vestic” a rămas puțin interesat de un rezultat pașnic al dilemei afgane, vecinii afganilor și principalele forțe Eurasiatice, Rusia și China, trebuie să găsească o cale spre stabilizare.

Perspectiva unită a Rusiei și Chinei în ceea ce privește Afganistanul acționează ca o forță de omogenizare a intereselor pentru toate țările din regiune, iar în contextul ieșirii americane acestea sunt singurele care au capacitatea de a crea stabilitate. O altă intervenție militară este, în opinia mea, imposibilă, cu toate acestea, o criză a refugiaților pare să se contureze. Puține țări sunt dispuse să ajute în cazul unei migrații masive. Am pretenții mici de la orice țară asiatică dar cele ale “grupului Occidental”, care se fac responsabile pentru situația actuală, trebuie să fie pregătite să acționeze în consecință.

Ziua de 18 August, o zi de miercuri, a fost oarecum specială în ceea ce privește dialogul interstatal cu securitatea Afganistanului ca subiect principal. Putin a vorbit la telefon cu președinții Tadjikistanului și Iranului. Tadjikistanul deține președinția atât a CSTO, cât și a SCO în acest an, iar ca vecin al Afganistanului începe să joace un rol important. Iranul urmează să devină membru cu drepturi depline al SCO în acest an, un eveniment important atât pentru Republica Islamică, cât și pentru proiectul Eurasiatic. Iranul are legături istorice și culturale cu Afganistanul, oferă chiar adăpost și o șansă la viață pentru milioane de refugiați afgani, situație care a fost abordată și în cinematografia lor.

În aceeași zi, China, prin vocea lui Wang Yi (ministrul de Externe), a discutat cu miniștrii de Externe din Pakistan și Turcia aproape exclusiv despre Afganistan. Pakistanul a devenit un aliat al Beijingului și deține, de asemenea, o mare putere în relația cu talibanii. Surse spun că Serviciile Secrete pakistaneze au ajutat talibanii cu strategia lor de recucerire a țării. Este important ca chinezii să mențină un dialog strategic puternic cu Islamabad.

Discuția pe care Wang Yi a avut-o cu omologul său turc a fost centrată în jurul Afganistanului și a perspectivelor de cooperare între Beijing și Ankara cu privire la această problemă. Cele două țări împărtășesc multe interese comune și acest lucru este demonstrat de cooperarea lor profundă. Cu toate că nu multe probleme sunt rezolvate prin aceste discuții, ele oferă o vedere de ansamblu asupra acțiunilor diplomatice întreprinse.

Select list(s)*

 

Loading

Evaluare: 5 din 5.
Close Menu