Rusia și tranziția internațională

Rusia și tranziția internațională

Declarația ministrului rus al apărării vine ca răspuns la un comentariu mai amplu al lui Ash Carter, secretarului de stat pentru apărare al SUA, în care acesta acuză Rusia că ar încerca să ”erodeze” ordinea internațională și că acțiunile ei sunt un pericol pentru securitatea colectivă. CBS News relatează despre discursul rostit la Universitatea Oxford de către reprezentantul american. Acesta a repetat nemulțumirea Statelor Unite față de susținerea președintelul Bashar Al-Assad de către Rusia și faptul că actualul comportament al Federației ”erodează” ordinea mondială.

Punctul de vedere al Kremlinului a fost rezumat prin declarația lui Sergey Shoigu și se află în parametrii normali ai perspectivei rusești. Antiteza dintre cele două state, mai ales ca urmare a revigorării post-Yeltsin a Rusiei, a atins un punct important în momentul schimbării polului de putere din Ucraina însă decizii și mișcări pe plan global, anterioare acestui eveniment, au prefigurat poziționări antagonice.

13-09-2016 - declaratie - shoigu

În legătură cu ordinea mondială și comunitatea internațională Rusia promovează intens conceptul de ”lume multipolară” sau, așa cum o denumește Sergey Lavrov, ”arhitectură internațională policentrică”. Lumea se mișcă deja în această direcție iar poziționarea Rusiei ca lider al unui astfel de curent de gândire este mai mult de ordin conjunctural însă de mare importanță pentru asigurarea tranziției spre ordinea multipolară. Pericolul despre care vorbește Carter este într-un fel unul real fiindcă este vizată dizolvarea unui sistem interstatal sau mai bine spus tranziția unui astfel de sistem, care după destrămarea URSS a căpătat un caracter monolit, spre o rețea de centre de putere.

Close Menu