You are currently viewing Săptămâna prielnică a Rusiei

Săptămâna prielnică a Rusiei

În registrul relațiilor internaționale și al diplomației Rusia a marcat un număr de succese săptămâna aceasta. Principalele sunt demararea unei cooperări intense în domeniul nuclear cu China și continuarea proiectului Nord Stream 2 fără piedici din exterior.

Pe 19 mai, în cadrul unei videoconferințe, președinții Vladimir Putin și Xi Jinping au asistat la începerea lucrărilor la patru reactoare nucleare. Acestea se construiesc pe teritoriul Chinei cu tehnologie și sprijin din partea rușilor iar conform declarațiilor celor doi lideri, s-au luat angajamente pentru sporirea cooperării din domeniul nuclear. Astfel de proiecte comune au mai existat și în trecut, cu 20 de ani în urmă echipe de experți ruși au ajutat la ridicarea unor asemenea reactoare iar ulterior au ales să se stabilească definitiv în China.


Saul Loeb/Pool Photo via TASS

Întâlnirea dintre ministrul de externe rus, Serghei Lavrov și secretarul de stat american Antony Blinken a ajuns pe prima pagină astăzi, 20 mai. Este un eveniment important având în vedere că nu cu mult timp în urmă prin estul europei circulau veștile unui război. Conflictul ruso-ucrainean, puternic amplificat de peste ocean, a fost dezamorsat printr-o retragere tăcută a Washingtonului și oferirea unor speranțe impalpabile Kievului.

Zvonul că SUA va renunța la sancționarea companiilor implicate în proiectul Nord Stream 2 a primit un răspuns favorabil din partea lui Putin. Asta va însemna că influența Rusiei și a Germaniei în regiunea europeană vor crește considerabil. În același timp se conturează imaginea unei Ucraine aproape abandonate de occidentul care i-a dat naștere în forma ei actuală. Roadele discuțiilor se vor vedea cu timpul.


Mai puțin discutată însă nu mai puțin importantă este activitatea Rusiei în zona arctică iar asta reprezintă pentru SUA un al treilea (posibil al patrulea) front. Discuții între statele ”arctice” sunt în derulare însă rușii au o atitudine din ce în ce mai impunătoare.


sursa: TASS

Azerbaidjan apreciează rolul jucat de Rusia în soluționarea conflictului cu Armenia, acesta a fost mesajul transmis de premierul azer Ali Asadov omologului său rus Mihail Mișustin. Menținerea unei stabilități în regiune este o condiție esențială pentru propria stabilitate a Rusiei iar Moscova a intervenit imediat pentru a media conflictul armeano-azer iscat în jurul regiunii Nagorno-Karabah și pentru a indepărta eventuale intervenții externe din Turcia sau SUA. Pentru Rusia, atât Armenia cât și Azerbaidjan fac parte dintr-un proiect mai amplu de dezvoltare regională care cuprinde și Iranul și celelalte state de pe malul estic al Mării Caspice.