Scenarii sau dezinformări despre Afganistan: darul SUA pentru China

Scenarii sau dezinformări despre Afganistan: darul SUA pentru China

Evenimentele în desfășurare în Afganistan generează dezinformări care acoperă astfel lipsa de informații concrete de pe teren și care generează la rândul lor scenarii divergente și chiar analize toxice. Acesta este primul articol dintr-o serie în care voi încerca să analizez aceste scenarii.

În acest articol ne vom uita peste două din scenariile care vizează China.

  1. SUA a făcut o înțelegere cu talibanii și de aceea și-au abandonat foștii aliați fără remușcări, plecând în grabă și lăsând echipament militar în urmă. Scopul este să pună presiune, inclusiv militară dacă e nevoie, pe chinezi.
  2. A fost o înțelegere între chinezi și americani. SUA e într-o perioadă de retragere în lume iar China dorește să-și asigure stabilitatea în vecinătate. În plus, Beijingul a ochit rezerve de metale rare și alte resurse în Afganistan.

Scenariile sunt desigur mai multe însă implică și alte state, din acest motiv le voi trata separat într-un alt articol.

Granița dintre China și Afganistan nu este mare, doar 76 km într-o zonă montană cu două puncte de trecere astăzi închise. Pentru chinezi supravegherea zonei respective chiar dacă nu e o activitate ușoară nu este nici pe departe imposibilă. Anumite materiale de presă vorbesc despre Afganistan ca un cal troian. Am observat cu toții că talibanii au recucerit foarte ușor Afganistanul, în multe localități nu au întâmpinat niciun fel de rezistență. Consider însă că ar trebui să avem în vedere și armamentul donat/vândut afganilor de către americani și care a intrat acum în posesia talibanilor. Mare parte din echipamente sunt arme de foc și mașini militare și civile. Din relatările din presă reiese că forțele americane au reușit să ia înapoi mare parte din echipamentele ”sofisticate”. Avioanele și elicopterele rămase mă îndoiesc să aibă vreo importantă în stadiul actual în care se află statul.

Discutând în contextul presupusei înțelegeri americano-talibană îndreptată spre China ne-am putea imagina ca în viitor Emiratul să finanțeze și să pună în aplicare atentate teroriste. Cei care adoptă această direcție merg și pe ideea că Beijingul ar intra și el astfel într-un război în Afganistan care i-ar secătui resursele și ar aduce astfel Republica Populară în genunchi în fața fostului hegemon.

Foarte clar spun că nu există nicio bază credibilă pentru un astfel de scenariu. În linii mari ar implica și alte state din regiune însă analizând strict în ce ne privește acum, talibanii nu au absolut niciun motiv să dezvolte o atitudine ostilă față de chinezi, nici istoric nici pragmatic.

Al doilea scenariu, cel al colaborării este adus în discuție de cele mai multe ori împreună cu prezentarea Statelor Unite ca fiind în retragere la cererea (!) Beijingului și conform altor surse și ale Moscovei. Cred că este mai mult vorba de o retragere bazată pe un pragmatism economic și militar al americanilor, poate și strategic. Afganistanul nu are acces la mare iar în regiune niciun alt stat vecin nu este dispus să mai colaboreze cu Washingtonul pentru a găzdui baze militare. Asta a făcut din Afganistan un vasal/aliat instabil și aproape imposibil de gestionat în eventualitatea unui conflict de scară mare între superputeri.

China are într-adevăr interese economice în Afganistan, este vorba de realizarea unui segment al proiectului Belt and Road. Acest plan de interconectare cu statele vecine, în viitorul sistem Eurasiatic, aduce numeroase beneficii nu numai Chinei. Posibil și de aici vine refuzul altor state de a mai colabora așa de strâns cu americanii pe tema Afganistanului. Acolo se dorește acum liniște și eventual chiar o dezvoltare economică.

Ca încheiere precizez că ministrul de externe Wang Yi a avut recent o discuție telefonică cu Antony Blinken, secretarul de stat al SUA. Au vorbit despre relațiile bilaterale și despre Afganistan. În linii mari cele două părți au căzut de acord. Dintr-un materialul publicat de cotidianul People’s Daily aflăm că Blinken a fost și puțin mustrat de Wang Yi care a spus că ceea ce se petrece în Afganistan este o dovadă în plus că nu are cum să funcționeze implementarea unui model străin prin-o ocupare ”mecanică”. Aparent Blinken a reuncoscut diferențele dintre cele două state însă s-a limitat la a preciza că trebuie să existe comunicare între cele două părți în privința problemelor regionale și internaționale.


http://en.people.cn/n3/2021/0817/c90000-9884922.html

https://www.businessinsider.com/us-military-left-behind-millions-of-things-at-key-base-2021-7?op=1

https://www.globaldefensecorp.com/2021/08/16/taliban-seized-control-of-massive-weapons-cache-received-supplies-from-pakistan/

Close Menu