Scenarii sau dezinformări despre Afganistan: instabilitate pentru Rusia

Scenarii sau dezinformări despre Afganistan: instabilitate pentru Rusia

Cu câteva săptămâni înainte de căderea Kabulului, când talibanii începeau să recucerească provincie după provincie fără aproape nicio opoziție, au început să apară o serie de scenarii speculative cu privire la Rusia. Cele mai multe dintre aceste narațiuni au fost centrate în jurul intervenției Sovietice în Afganistan. Perioada respectivă și ziua de azi au circumstanțe total diferite. Să aruncăm o privire.

Este adevărat că Uniunea Sovietică a luptat împotriva mujahedinilor, precursorii talibanilor din Afganistan. Aceste grupuri au atacat guvernul comunist de la Kabul iar intervenția Sovietică a fost în primul rând dictată de o atitudine de părinte ideologic, cu dorinta de a-l ajuta Babrak Karmal (Secretarul General al Partidului Popular Democrat din Afganistan).

Astăzi nu există un cadru ideologic în care Rusia ar putea găsi motive de intervenție. Singura lor dorință, așa cum a fost dovedită de exercițiile armate organizate cu țările vecine în apropierea graniței afgane, este centrată în jurul asigurării securității pentru sine și pentru regiune. Rusia este o victimă a extremismului religios, iar amenințarea reprezentată de o renaștere a ISIS în Afganistan a fost și este serios luată în considerare.

În cazul în care credeți că acesta este momentul perfect pentru un atac anticipativ, trebuie să spun că vă înșelați. Un atac dintr-o țară străină ar uni poporul afgan în jurul talibanilor într-un mod care le-ar putea oferi un sprijin popular incredibil. Afganii s-au săturat de intervențiile străine după ce au fost efectiv sub ocupație/război în ultimele două decenii (putem spune chiar 4). Nimeni nu are de câștigat atacând Afganistanul, cu excepția talibanilor, pentru o perioadă scurtă. Un nou război va fi probabil unul lung și inutil.

Talibanii trebuie să asigure acum activitatea zilnică a țării care include și aspectul foarte important al securității. Pentru ca rușii să fie deschiși dialogului și comerțului, trebuie să existe asigurări.

Aceasta ne conduce la a doua idee propagată în principal de mass-media occidentală. Rusia se va implica într-un război. Ceea ce trebuie să înțelegem este că Federația nu are granițe directe cu Afganistanul însă aliații săi din Asia Centrală au. Rolul exercițiilor militare a fost acela de a spori nivelul de pregătire a trupelor staționate de-a lungul acestor regiuni. Moscova nu dorește să schimbe guvernul de la Kabul sau să intervină în politica internă a țării iar o intervenție militară se va opri cel mai probabil în regiunea de frontieră. Perspectiva confruntării militare este aproape inexistentă.

Close Menu