Siria deschide porțile pentru refacere

Nu s-a destrămat în mai multe ”stătulețe”, nu a fost împărțită între vecini, nici măcar kurzii nu au reușit să-și găsească aici independența. Nici tărâm nelegiuit nu a devenit, nici ”failed state”, nici vasal al occidentului. Trece însă printr-o tragedie, poporul sirian trăiește o tragedie. Milioane de copii trăiesc an după an realitate de a nu urma studii și de a vedea o lume cu mult diferită de a noastră în care aspectele de bază sunt puse sub semnul întrebării.

Siria este prima țară din Orientul Mijlociu care a început să desfășoare târguri internaționale. Acestea sunt evenimente în care companii din mai multe state aleg să-și prezinte produsele sau serviciile căutând să asigure noi contracte, contacte și să-și facă publicitate. Siria a găzduit primul astfel de târg în 1954.

Primul târg s-a desfășurat pe o suprafață de 250.000 de mp și pe întreaga perioadă a înregistrat un milion de vizitatori. Evenimentul a fost un succes cu 26 de state alegând să participe. Desigur, la vremea respectivă țara nu era în recuperare după un război civil.

Între 2012 și 2017 nu a existat niciun târg. Nu avea desigur cum să se desfășoare în situația în care grupări teroriste controlau suburbiile capitalei. Damascul însă nu a căzut și cu sprijin regional și internațional a reușit să se impună elementelor ce-i doreau dispariția. Din 2017 au fost reluate târgurile internațioanale, cu un început timid desigur. În 2018 a fost remarcată o mai mare varietate a participanților, incluzând și companii din state europene. Era în principal vorba de produse de păr, semințe, doar delegația din Cehia a fost reprezentată și de industrie ”grea”.

Siuația pentru 2019 este delicată. Târgul s-a desfășurat sub amenințările americane. În 2017 atentatele teroriste au pus în pericol evenimentul, anul acesta a fost rândul Statelor Unite să amenințe cu sancțiuni orice companie privată care urma ”să facă afaceri cu regim lui Asssad”. Poziționarea americană, probabil cauzată și de interdicția companiilor americane de a participa, a fost aspru sancționată de către Rusia, China și desigur Iran, ei fiind cei mai vocali desigur. Proteste mai puțin vocale au fost observate și din partea Emiratelor Arabe Unite care au ales să trimită o delegație de 40 de oameni de afaceri.

Feng Biao, ambasadorul Chinei în Siria, a declarat că ”târgul internațional din Damasc este considerat ca o sursă de putere pentru poporul sirian și o fereastră spre dezvoltarea economiei Siriei”.

Ca și în cele două târguri anterioare, prezența iraniană a fost covârșitoare în vreme ce pavilionul Rusiei a fost mai mic deși era de așteptat ca interesele economice rusești să fie mai evidente. Aceste interese există totuși, să nu ne păcălim. Nu este nevoie de un târg pentru colaborarea economică dintre Damas și Moscova. De exemplu cele 3 contracte semnate în domneniul petrolului de către Ministerul Siriei al Petrolului și Resurselor Minerale au fost în mare creionate cu un an în urmă într-o întâlnire ministerială.

Pavilionul Rusiei a avut 16 companii preponderent din sfera agriculturii. Iran a venit în schimb cu mai mult de 60 de companii. Surpriza a fost însă delegația emiratelor.