You are currently viewing Sistemul transatlantic e dominat de Eurasia

Sistemul transatlantic e dominat de Eurasia

Conform analiștilor întâlnirea dintre Putin și Biden de pe 16 iunie ar putea să însemne schimbări importante. In opinia mea, întâlnirea nu va decurge în direcția așteptată de Occident.

Lovitura de stat din Ucraina din 2014 care a declanșat războiul civil și a dus astfel la scindarea societății și cedări teritoriale, a reprezentat și un atac direct asupra siguranței statului rus. Într-adevăr, Crimeea a fost reunificată, sau anexată conform altora, de către Federația Rusă printr-un eveniment lipsit de violență, un referendum a cărui desfășurare nu se putea realiza fără antagonizarea anterioară a Kievului.

Dacă recunoaștem că protestele, sprijinite în mare parte de partenerii europeni ai României, au fost un atac atunci atacul nu a fost doar asupra intereselor rusești ci si asupra statelor care acum se poziționează de partea multilateralismului și a legilor internaționale, spre deosebire de cele aplecate spre “ordinea internațională bazată pe reguli”.

Ucraina avea relații fraterne și strategice cu Belarus, economie integrata in cea rusească, investiții și comerț cu China și cooperare științifică cu Iran. Daca Kiev rămânea în sfera eurasiatică acum era una din principalele porți de dialog între Asia și Europa in loc sa devină un stat eșuat, o colonie abandonabilă.

Orice cedare a sistemului atlantic în favoarea Rusiei este din start o cedare in fata sistemului eurasiatic. Unii analiști consideră că astfel jucătorul transatlantic acționează pentru a preveni o alianță oficială între Beijing și Moscova. Găsesc aceasta interpretare eronată.

Ca negociere a sferelor de interes rușii știu deja că Occidentul nu este un partener de încredere. Mai mult, Occidentul însuși a fost fracturat de o serie de crize în ultimii ani, poate cel mai grav moment fiind regimul Trump nu pandemia. Asta însă rămâne să fie analizat ulterior.

Renunțarea Statelor Unite la politica de sancțiuni îndreptată spre proiectul Nord Stream 2 nu este un târg al americanilor ci este recunoașterea unei stări de neputință. Legătură ruso-germana cunoaște un moment de cotitură despre care însă nu se vorbește foarte mult dar care va căpăta un contur mai clar în anii care urmează

Din punct de vedere militar alianță ruso-chineza are forța necesară să impună regulile iar asta s-a văzut deja în mai multe situații. Ca cele două părți să aleagă să se dezbine este o cale sigură spre eșecul amândurora. Lucrurile vor curge în continuare pe matca eurasiatică pe care am intrat deja de câțiva ani. Tot ce încearcă acum Biden și oamenii săi este să asigure o poziție cât mai bună a sistemului pe care ei îl reprezintă.