Sistemul tripartit Iran – Turcia – Afganistan

Sistemul tripartit Iran – Turcia – Afganistan

În cadrul oferit de Forumul Diplomatic din Antalya a avut loc astăzi, 20 iunie, o întâlnire între miniștrii de externe ai Iranului, Turciei și Afganistanului. Javad Zarif, Mevlut Cavusoglu și Mohammad Hanif Atmar au discutat pe larg despre situația generată de retragerea forțelor de ocupație americane din Afganistan.

Mai multe state vecine s-au anunțat dispuse să contribuie la asigurarea unui climat de securitate în țară. În acest sens turcii au declarat la începutul lunii că doresc să-și asume securitatea aeroportului din Kabul în vreme ce iranienii, cu care afganii au relații istorice, se pare că se pregătesc să ajute substanțial mai mult. Este vorba de posibile cooperări comerciale care în contextul ocupației americane erau imposibile. Important de reținut este că iranienii doresc o colaborare cu Kabul în acest sistem tripartit alături de Turcia. Posibil o condiție pentru participare la ”reconstrucția” afgană și o metodă a NATO de a monitoriza legăturile celor două state vecine.

Pentru relațiile Turcia – Iran această colaborare în gestionarea situației afgane aduce un beneficiu în plus legăturilor diplomatice dintre cele două state.

Close Menu